Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αλλαγή χρόνου με rapid test για όλους και οικογενειακά τραπέζια με self test – Nέο μήνυμα Mητσοτάκη

Αλλαγή χρόνου με rapid test για όλους και οικογενειακά τραπέζια με self test – Nέο μήνυμα Mητσοτάκη

Το νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού εν όψει Χριστουγέννων: testing, εμβολιασμός και πιστή τήρηση των μέτρων. Η απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον» και ο κίνδυνος για εκρηκτική αύξηση των μολύνσεων στις γιορτές, φέρνει νέα μέτρα που ακουμπούν και τους εμβολιασμένους… Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων και της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ανακοινώνει το νέο πλάνο για τα Χριστούγεννα, που στο επίκεντρο του είναι το υποχρεωτικό rapid test για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η υποχρέωση δεν θα αφορά στην παραμονή των Χριστουγέννων, γιατί δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν μέσα σε 4 ημέρες ούτε ο κρατικός μηχανισμός, ούτε οι πολίτες, ούτε οι καταστηματάρχες. Ένας επιπλέον λόγος είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου 15 μέρες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την «Όμικρον», κι έτσι το πιο κρίσιμο σημείο είναι οι τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη.

Την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test θα την έχουν όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει το εμβόλιο ή φέρουν πιστοποιητικό νόσησης, και τα παιδιά άνω των 5 ετών. Η διάρκεια του θα είναι είτε 48, είτε 72 ώρες και όχι 24, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, για να μην υπάρξει πανδαιμόνιο και συνωστισμός στα φαρμακεία.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, σήμερα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει νέα έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων και να εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό και η εμβολιασμένοι να κάνουν αυξημένο testing την περίοδο αυτή, με έμφαση στο γεγονός ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ακόμη… αχαρτογράφητη.

Click4more: «Φρένο» στην μετάλλαξη Όμικρον με τρίτη δόση, rapid test και μάσκα προτείνουν οι επιστήμονες

Aυξημένο testing για όλους…

Όσον αφορά στα οικογενειακά τραπέζια, ισχυρή θα είναι η σύσταση για self test από όλους (ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους) προκειμένου να υπάρχει ισχυρή ιχνηλάτηση. Άλλωστε για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει προωθήσει ήδη τη διανομή 2 δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων. Η προτροπή είναι να κάνουν ακόμη και rapid πριν τις συγκεντρώσεις στα γιορτινά τραπέζια.

Οι επιστήμονες θα επεξεργαστούν και την πρόταση για επαναφορά της μάσκας παντού και για όλους, εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για νέα έκρηξη της πανδημίας.

Το γεγονός ότι ήδη στη χώρα μας καταγράφονται 26 κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον», είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τα επιχειρήματα για την καθολική χρήση της μάσκας.

Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού…

Η επικράτηση της «Όμικρον» στη χώρα μας είναι θέμα χρόνου και πάντως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η παρουσία της θα είναι ζωηρή από το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και θα έχει αποτυπωθεί σε επιδημιολογικό επίπεδο η κινητικότητα στις γιορτές.

Σε εκείνο το χρονικό ορόσημο η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει στο τραπέζι προς συζήτηση την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Τα κριτήρια μπορεί να είναι είτε ηλικιακά – να κατέβει ο πήχης από τα 60 στα 50 έτη – είτε ο καθοριστικός παράγοντας να είναι η συννοσηρότητα… Να επεκταθεί δηλαδή σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που έχουν διαφορετικά, επικίνδυνα νοσήματα, και που μπορούν δυνητικά να επιβαρύνουν τις ΜΕΘ.

«Όλες οι εισηγήσεις και τα δεδομένα αξιολογούνται. Η πρόκληση της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης είναι μια πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα και ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον»… Και προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να φτάσουμε στα ποσοστά που πρέπει, καθαρά με υγειονομικά κριτήρια και μόνο» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις