Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Άλλη μια μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου

Άλλη μια μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου

Νέα μήνυση για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, κατέθεσε πολίτης που έχασε την σύζυγό του και ο ίδιος έπαθε σοβαρά εγκαύματα με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί επί δυο μήνες στον Ευαγγελισμό. Με την μήνυση που κατέθεσε ο δικηγόρος του Αντώνης Φούσας, στρέφεται κατά του Ιωάννη Καπάκη, πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκη, της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και κατά παντός υπευθύνου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην μήνυση: «Για τη βιβλική αυτή συνολική καταστροφή, όπως ασφαλώς, και για τον τραγικό θάνατο της συζύγου μου και τον δικό μου βαρύτατο τραυματισμό, ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμοδίων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών, κ.λ.π.), και για τον λόγο αυτό, σπεύδω και εγώ να καταθέσω την παρούσα έγκλησή μου, παρά το ότι γνωρίζω, ότι από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελήφθη σχετική πρωτοβουλία, και ήδη ενεργείται εκ μέρους Σας Προκαταρκτική Εξέταση, η οποία βρίσκεται προς το τέλος της, ενώ  υπεβλήθησαν και άλλες σχετικές εγκλήσεις από συγγενείς και άλλων θυμάτων. Κρίνω, όμως, σκόπιμο, ότι θα πρέπει, να υποβάλλω και εγώ την παρούσα έγκλησή μου, και να δηλώσω παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη των κατηγοριών, τόσο για τον τραγικό θάνατο της συζύγου μου, όσο και για το δικό μου σοβαρότατο τραυματισμό, ώστε να καταστώ, νομίμως και επισήμως, διάδικος και να δηλώσω παράσταση πολιτικής αγωγής, ώστε να μπορώ ν΄ ασκώ τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Περιγράφοντας όλα όσα έγιναν αναφέρει:

«Εγώ και η αείμνηστη σύζυγός μου την 23/7/2018  ήμασταν στο σπίτι μας στο Νέο Βουτζά του Δήμου Μαραθώνος Αττικής. Περί ώρα 17.45 μαθαίνουμε από την τηλεόραση, ότι ξέσπασε φωτιά στην περιοχή της Νταού Πεντέλης (κοντά στο Λύρειο Ίδρυμα).

Για λόγους αυτοπροστασίας και προληπτικά εγώ άρχισα να βρέχω το σπίτι μας και την αυλή του. Το ίδιο έκαναν και άλλοι γείτονες, διότι και αυτοί είχαν πληροφορηθεί για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης. Δυστυχώς, δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση από τους αρμόδιους περί του τι θα έπρεπε, να κάνουμε και πώς θα έπρεπε να ενεργήσουμε για να σωθούμε. Καμία, επαναλαμβάνω ειδοποίηση  ή ενημέρωση, ούτε προφορικά, ούτε τηλεφωνικά, ούτε ακόμη και μέσω της τηλεόρασης. Θα πρέπει, στο σημείο αυτό να σημειώσω, ότι η αείμνηστη σύζυγός μου είχε μεγάλο πρόβλημα υγείας, καθόσον έπασχε από βαρύτατη μορφή «σκλήρυνσης κατά πλάκας» και είχε και σοβαρό κινητικό πρόβλημα και μάλιστα εκ του λόγου αυτού  είχε χαρακτηρισθεί ως ΑΜΕΑ και εκινείτο μονίμως με καρότσι, χωρίς δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης.

Γύρω στις 18.00 πέρασε μπροστά από το σπίτι μας, ένα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο, χωρίς κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μας έκανε ένα απλό νόημα «να φύγετε» και παρά την επιμονή μας δεν μας είπαν κάτι άλλο, ούτε μας είπαν πού να πάμε και ούτε οτιδήποτε άλλο για τη σωτηρία μας. Ήταν και αυτοί πανικόβλητοι και δεν ήξεραν τι να μας πουν. Μετά μπήκα στο σπίτι και είπα στην ξαδέρφη και στη σύζυγό μου, ότι πρέπει να φύγουμε, διότι φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος. Μετά από 4-5 λεπτά βγήκαμε στο δρόμο, αφού έβαλα και τη γυναίκα μου στο καρότσι, καθόσον ήταν αδύνατη η μετακίνησή της διαφορετικά.

Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε πεζοί και με το καρότσι την Α’ είσοδο Ν. Βουτζά για να βγούμε στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Μέσα στον πανικό μας, έπεσε, δυστυχώς, η σύζυγός μου από το καρότσι και τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο. Στην οδό Αττάλου και ενώ ήμασταν σε πλήρη απόγνωση, την πήρα από το καρότσι και καθίσαμε 20 μέτρα πιο πέρα για να προστατευθούμε. Δυστυχώς, ήλθε κοντά μας η φωτιά και εγώ κάηκα την ώρα, που προσπαθούσα να τη σώσω, η δε σύζυγός μου ήταν και αυτή σε τραγική κατάσταση, διότι είχε υποστεί, πέραν των εγκαυμάτων της από τις φλόγες και πολλά θερμικά εγκαύματα. Μείναμε στην διασταύρωση των οδών Αττάλου και Αγ. Ιωάννου μέχρι ώρα επτά (7) μ.μ. περίπου, όταν ήρθε ένα τζιπ της ΕΛ.ΑΣ., αλλά ήταν πλέον πολύ αργά. Οι αστυνομικοί, όπως μας είδαν σε τραγική κατάσταση, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για να βοηθήσουν τη σύζυγό μου, ενώ εμένα με πήραν με το τζιπ για το Νοσοκομείο. Όλα, όμως, αυτά έγιναν κατόπιν εορτής, και ιδίως όχι οργανωμένα.

Έτσι, εμένα με πήγαν στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύτηκα λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων μου μέχρι 9/10/2018. Τη σύζυγο μου την πήγαν πρώτα στο Σισμανόγλειο  και αμέσως μετά στην εντατική στο ΚΑΤ, γιατί είχε πολύ σοβαρά εσωτερικά εγκαύματα λόγω εισπνοής θερμικού φορτίου, που οδήγησε σε 70% έγκαυμα στους πνεύμονες. Διασωληνώθηκε  στο ΚΑΤ και δυστυχώς απεβίωσε τέσσερις ημέρες μετά, ήτοι την 27/7/2018.

Εγώ, όπως προανέφερα, είχα σοβαρά εγκαύματα σε όλο το σώμα μου και νοσηλεύτηκα στον «Ευαγγελισμό» επί δύο και πλέον μήνες, ήτοι μέχρι την 9/10/2018, που πήρα εξιτήριο, αλλά αντιμετωπίζω και σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα. Όμως, όπως και εάν έχουν τα πράγματα, δυστυχώς, έχασα την πολυαγαπημένη  σύζυγό μου και μάλιστα κάτω από δραματικές συνθήκες, διότι ήταν και ΑΜΕΑ, αλλά και εγώ σώθηκα από θαύμα, αλλά υποφέρω πολύ, σωματικά και ψυχικά, διότι από τη μία πλευρά έχω υποστεί πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και από την άλλη έχασα την πολυαγαπημένη μου σύζυγο, η οποία ήταν ηλικίας μόλις 41 ετών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις