Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αλογάκι της Παναγίας καταβροχθίζει λιβελούλα στο Σχοινιά! [video]

Αλογάκι της Παναγίας καταβροχθίζει λιβελούλα στο Σχοινιά! [video]

Ένα βίντεο που γυρίστηκε στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα δείχνει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς ένα Αλογάκι της Παναγίας καταβροχθίζει μια λιβελούλα.

Τα Αλογάκια της Παναγίας είναι μία τάξη εντόμων που αποτελείται από περίπου 2.200 είδη τα οποία χωρίζονται σε 9 οικογένειες. Ονομάστηκαν έτσι το 1838 από τον εντομολόγο Χέρμαν Μπούρμαϊστερ, λόγω της στάσης των μπροστινών ποδιών, τα οποία υψώνονται σαν σε προσευχή. Στη Ευρώπη αναφέρονται 35 είδη, στην Ελλάδα 8. Μερικά είδη μπορούν να αλλάζουν το χρώμα τους σε μερικές ημέρες. Με το χρωματισμό, τη μορφή του σώματος και την κινήσεις που μοιάζουν με την κίνηση των φύλλων στον άνεμο, τα καλά μεταμφιεσμένα αυτά έντομα συγχέονται με το περιβάλλον και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους θηρευτές τους και από τη λεία τους.

Δείτε το βίντεο

Πολλά είδη μπορούν και προσαρμόζουν το χρώμα τους ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Μερικά είδη προκαλούν ήχους για να αποθαρρύνουν πιθανούς θηρευτές. Άλλα είδη φοβίζουν θηρευτές με το ξαφνικό άνοιγμα των πτερύγων με εκπληκτικά χρώματα. Μερικά είδη απλά παίρνουν απειλητική στάση ή παριστάνουν νεκρά έντομα. Για να αυξάνουν τις επιτυχίες τους κατά την αναζήτηση της τροφής, τα περισσότερα είδη περιμένουν ακίνητα, αλλά υπάρχουν και είδη που ζουν στο έδαφος και πλησιάζουν τη λεία τους έστω αυτή παραμένει ακίνητη. Αρπάζουν τη λεία σε διάστημα ενός εικοστού του δευτερόλεπτου, και την τρώνε με την ησυχία τους. Κυνηγούν κυρίως άλλα έντομα, αλλά και μικρά ερπετά και άλλα ζώα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις