Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αλβέρτος Μπουρλά: Ο Θεσσαλονικιός της Pfizer που έδωσε σήμερα ελπίδα για τον κορονοϊό σε όλο τον πλανήτη

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλβέρτος Μπουρλά
Ο Αλβέρτος Μπουρλά βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Αύγουστο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό

Θεωρείται ο μεγαλύτερος γκουρού της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας και όχι άδικα καθώς από την καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer ο Θεσσαλονικιός Αλβέρτος Μπουρλά έχει καταφέρει “θαύματα” στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.

Και σήμερα έκανε μια νέα ιστορική ανακοίνωση για τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην κούρσα για την ανακάλυψη του εμβολίου του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με τα πλούσια βιογραφικά του στοιχεία ο Αλβέρτος Μπουρλά γεννήθηκε πριν περίπου 60 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε κτηνιατρική στο ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την
καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητού Παύλου Τσακάλωφ και στη συνέχεια, το 1993 άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas, στην Αθήνα, η οποία μόλις είχε ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα.

Όπως έχει παραδεχτεί σε συνέντευξη του αυτό που ονειρευόταν ήταν μια ακαδημαϊκή καριέρα και από την άλλη δεν ήθελε με τίποτα να εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη γιατί για εκείνον εξακολουθεί να είναι το κέντρο του κόσμου.

Click4More Θεαματικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού

Τελικά δέχθηκε, με στόχο να καθίσει ένα-δύο χρόνια προκειμένου να ασχοληθεί με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσει στο πανεπιστήμιο κάτι που δεν έγινε ποτέ αφού μετά από 30 χρόνια δουλειάς ανέβηκε όλα τα σκαλιά της διοικητικής πυραμίδας του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, φτάνοντας στην καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, της φαρμακευτικής που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο και έχει 95.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων περίπου 15.000 στο τμήμα ερευνών και η οποία επενδύει ετησίως 8 δισ. δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Ο Δρ. Μπουρλά εδώ και χρόνια ζει με την οικογένεια του στην Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται τα γραφεία της ανώτατης διοίκησης της εταιρείας, ωστόσο έχει κρατήσει τους δεσμούς του με την Ελλάδα και κάθε καλοκαίρι, περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Χαλκιδική, όπου έχει δικό του σπίτι. Θεωρείται ένας από τους
μεγαλύτερους γκουρού στον χώρο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, ενώ σαν άνθρωπος είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων. Μάλιστα το καλοκαίρι ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μια πραγματικά εντυπωσιακή πορεία

H πορεία του Δρ. Μπουρλά στην Pfizer ξεκίνησε το 1993, όταν και άρχισε να εργάζεται για Pfizer στην Αθήνα.
Τρία χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε 8 διαφορετικές πόλεις, 5 διαφορετικών χωρών.

Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ.

Το 2006 επανήλθε στην Ευρώπη και ανέλαβε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού ωκεανού.

Το 2010 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων». Το 2014 ανέλαβε Πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογικών προϊόντων και Εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer.

Το 2018 ορίστηκε Chief Operating Officer και εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Κατά τη θητεία του στη θέση αυτή ηγήθηκε των εμπορικών, στρατηγικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, καθώς και αυτών που αφορούν στο τμήμα της εταιρείας για τα προϊόντα με παγκόσμια κάλυψη. Παράλληλα,
διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Προτεραιότητας Χαρτοφυλακίου Έρευνας, της αρχαιότερης εκτελεστικής επιτροπής, η οποία κατανέμει πόρους στα ερευνητικά εγχειρήματα της Pfizer, ετησίως. Το 2018, υπό την ηγεσία του, η εταιρεία Pfizer παρείχε βοήθεια σε 800 εκατομμύρια ασθενείς, για τη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους, χάρη στα φάρμακά της.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, εξελέγη ως Chief Executive Officer και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019.

Τους πρώτους 7 μήνες, ως Διευθύνων Σύμβουλος, διενήργησε μία σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να επαναπροσδιορίσει την Pfizer ως μία βιοφαρμακευτική εταιρεία, ιδιαίτερα βασισμένη στην έρευνα.
Πραγματοποίησε μία κοινοπραξία της Pfizer Consumer Health με την GlaxoSmithKline, δημιουργώντας το μεγαλύτερο και πλέον διαφοροποιημένο οργανισμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, παγκοσμίως. Τέλος, προώθησε μία νέα φιλοσοφία εσωτερικών αξιών και έθεσε τη Pfizer σε μια πορεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη και καινοτομία, που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

Ο Δρ. Μπουρλά είναι μέλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Pfizer Foundation, του Healthcare Leadership Council (HLC), ενός φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, καθώς και του International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), ενός οργανισμού που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις