Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αμερικανικά drones στη Λάρισα – Η συμφωνία με τις ΗΠΑ – Απόφαση για αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων!

Αμερικανικά drones στη Λάρισα – Η συμφωνία με τις ΗΠΑ – Απόφαση για αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων!

– Το Αμερικανικό Πεντάγωνο αναβαθμίζει την Ελλάδα στους σχεδιασμούς του με πράξεις
– Υπερσύγχρονα drones MQ-9 Reaper φτάνουν στη Λάρισα το επόμενο διάστημα
– Οι παραγγελίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχουν κλειδώσει
– Ενδεχόμενο μεταφορά τμημάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
– Πως σχολιάζονται τα νέα δεδομένα – Το σενάριο που δεν θέλει να σκέφτεται κανείς

Μέσα στον προσεχή Μάιο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να αρχίσουν να επιχειρούν από τη βάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Έπειτα από μια διπλωματική και στρατιωτική διελκυστίνδα σχεδόον 5 ετών, τα αμερικανικά drones θα έρθουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» η στάθμευση των αμερικανικών MQ-9 Reaper στη Λάρισα θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση, σε μια πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ήδη τις τελευταίες εβδομάδες στη συγκεκριμένη βάση στη Λάρισα πραγματοποιούνται εργασίες υποδομής από αμερικανικό εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η νομική βάση έχει βρεθεί από το απόρρητο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1992 και η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να χρειαστεί κύρωση από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει παράσχει την πολιτική έγκρισή του.

https://www.youtube.com/watch?v=c0PULLcK4wk

Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την Ελλάδα

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται στενά με την επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να φέρονται διατεθειμένες να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στους σχεδιασμούς του αμερικανικού Πενταγώνου.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα επιμένουν ότι η αμερικανική προσέγγιση σε σχέση με την Ελλάδα είναι ευρύτερη. Η Ουάσινγκτον θέλει να ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ώστε αυτές να μπορούν να επιχειρούν καλύτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου.

Η προμήθεια των ελικοπτέρων Chinook και Kiowa εντάσσεται στην ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου ενώ ήδη έχουν γίνει παραγγελίες για κινητήρες και ανταλλακτικά για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2.

Ενδεχόμενο μεταφοράς τμημάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την ελληνική πλευρά να χρειαστεί στο μέλλον μεταφορά σημαντικών τμημάτων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Το τεχνικό μέρος μιας τέτοιας κίνησης πάντως δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ενώ υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα που θα μπορούσε να τεθεί αν και εφόσον έρθει εκείνη η ώρα.

Πρόκειται για την τύχη των 50 υδρογονοβοβμών Β-61 που βρίσκονται αποθηκευμένες στην τουρκική βάση των ΗΠΑ. Οι βόμβες αυτές έχουν “νατοϊκό καπέλο” και “ουδείς θα ήθελε να σκεφτείτο σενάριο να ζητηθεί να αποθηκευτούν σε ελληνικό έδαφος” σχολιάζει πηγή στην εφημερίδα.

Η παρτίδα… γεωπολιτικού πόκερ

Ωστόσο αυτό αν και ακούγεται γοητευτικό, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο σχολιάζει η εφημερίδα κι και επικαλείται σχόλιο υψηλόβαθμης πηγής, που δεν κατονομάζει: «Αν θέλεις να παίξεις στο μεγάλο τραπέζι πρέπει να συνεισφέρεις» λέει και παρομοιάζει την τρέχουσα κατάσταση με γεωπολιτικό πόκερ.

Σημειώνεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στα σχέδια τρίτων χωρών «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ οι οποίες, όπως λένε, προσπαθούν να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα την ώρα που η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη στη Συρία.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις