Ελλάδα

Άμεση αλλαγή της διάταξης για τα υποθηκοφυλακεία ζητούν δικαστές και εισαγγελείς

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση της τονίζει πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις αποφάσεις των Ολομελειών όλων των δικαστηρίων της χώρας που τάχθηκαν κατά τις συνταγματικότητας της διάταξης που μετατρέπει τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία σε έμμισθα. Η ΕΔΕ ζητάει με την ανακοίνωση της άμεση νομοθετική αλλαγή της επίμαχης διάταξης.

“Μετά τις αποφάσεις όλων των ολομελειών των Δικαστηρίων της Χώρας, στις οποίες είχε σταλεί το ερώτημα να γνωμοδοτήσουν για την δυνατότητα μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα και οι οποίες έκριναν αρνητικά λαμβάνοντας προφανώς υπόψη την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 κατά το σκέλος που αναθέτει καθήκοντα μονομελούς διοικητικού οργάνου σε δικαστικούς λειτουργούς, τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη νομοθετικής αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης. Οι γνωμοδοτήσεις των Ολομελειών των Πρωτοδικείων μπορεί μεν να μην είναι τυπικά δεσμευτικές για το Υπουργείο, ωστόσο έχουν ιδιαίτερη νομική βαρύτητα και δε θα ήταν συμβατό με τις Αρχές ενός Κράτους Δικαίου να αγνοηθούν από την Κυβέρνηση” επισημαίνει η ΕΔΕ στην ανακοίνωση της.

Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη διάταξη προβλέπει την μετατροπή σε έμμισθα για όσα άμισθα υποθηκοφυλακεία συντρέχει «περίπτωση θανάτου ή για οποιονδήποτε λόγο οριστικής αποχώρησης του υποθηκοφύλακα από την υπηρεσία».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι σε περίπτωση μετατροπής ειδικού αμίσθου υποθηκοφυλακείου σε έμμισθο και σε περίπτωση που καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος που δεν ανήκει στην κατηγορία ΠΕ (πτυχιούχος νομικής), η καταχώρηση πράξης ή απόφασης που έχει σχέση με την σύσταση , μεταβίβαση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων στα βιβλία μεταγραφών διενεργείται από Ειρηνοδίκη, που υπηρετεί εντός της ειρηνοδικειακής περιφέρειας στην οποία ανήκει το υποθηκοφυλακείο και ο οποίος ορίζεται με πράξη του διευθύνοντος το Ειρηνοδικείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στη φυλακή τα αδέλφια «Πούτιν» και «Πρόεδρος» για το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα - Τα ξημερώματα τελείωσαν οι απολογίες
Οκτώ άτομα έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση – Αρνούνται τις κατηγορίες τα αδέλφια, ισχυρίζονται πως τους στοχοποίησαν αντίπαλοι επιχειρηματίες
Ο «θρόνος» με το πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε 8 περιοχές μέχρι την Παρασκευή - Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο
Τα φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν την Αττική από το απόγευμα, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια - Ισχυροί άνεμοι έως και το απόγευμα της Παρασκευής θα σφυροκοπούν την χώρα
Βροχή