Κυριακή, 23 Ιουν.
25oC Αθήνα

Αμετανόητος ο «σερίφης του Έβρου»: «Έκανα το καθήκον μου» – Όλη η κατάθεσή του στο newsit.gr 

Αμετανόητος ο «σερίφης του Έβρου»: «Έκανα το καθήκον μου» – Όλη η κατάθεσή του στο newsit.gr 

Αμετανόητος εμφανίζεται ο 45χρονος «σερίφης» του Έβρου στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το newsit.gr.

Σε όλα όσα υποστήριξε προανακριτικά, ο Αλβανός «πολιτοφύλακας» αναφέρει πως «Θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου και τίποτα παραπάνω» και ξεδιπλώνει το σκηνικό που τον οδήγησε να «συλλάβει» τους 13 αλλοδαπούς, να τους «φυλακίσει» σε αυτοσχέδιο… κρατητήριο στο τρέιλερ του οχήματος του, και να ανεβάσει τα αδιανόητα κατορθώματα του στα social media καλώντας κόσμο να μαζέψει και αυτός τα «κομμάτια», όπως αποκαλούσε τους μετανάστες.

Μάλιστα, αναφέρει πως κάλεσε μέσω μιας ομάδας viber που υπάρχει για θέματα «ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλοβοήθειας», τα δυο άτομα που κατηγορούνται μαζί με αυτόν για βαριά αδικήματα αφορούν σε ρατσιστικά κίνητρα, περιγράφει τον μηχανισμό ενώ λέει πως φοβήθηκε και «τους ακινητοποιήσαμε μέσα στο τρέιλερ μου γιατί τα άτομα αυτά ήταν αγριεμένα και επικίνδυνα». 

Όλη η κατάθεση

Στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς ο Αλβανός «σερίφης» και παρουσιάζει το newsit.gr ανέφερε τα εξής: «Σήμερα και περί ώρα έξι με επτά βρισκόμουν πίσω από την Λ. Μάκρης στο ύψος του Lidl, με το αυτοκίνητο μου και το τρέιλερ με το οποίο κουβαλούσα πράγματα για να πάω στην αποθήκη της εργασίας μου και να τα απομακρύνω λόγω των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην πόλη. Σε κάποια φάση, είδα στις καλαμιές να κινείται ύποπτα ένα άτομο και επειδή από πίσω ακριβώς, η περιοχή έχει πολύ πυκνή βλάστηση και σε 150 μέτρα περίπου είναι το μαγαζί μου και σκεπτόμενος ότι τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί διάφορες ύποπτες πυρκαγιές, μου κίνησε το ενδιαφέρον και άρχισα να τον παρακολουθώ. Αυτός μόλις με κατάλαβε κρύφτηκε απότομα μέσα στις καλαμιές. Εγώ ενημέρωσα άμεσα μέσω μιας ομάδας Viber που έχουμε για αλληλοβοήθεια σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ήρθαν αμέσως δυο άτομα τα οποία εγώ δεν ήξερα και προσεγγίσαμε μαζί το σημείο.

Είδαμε 13 άτομα αλλοδαπούς οι οποίοι ήταν πέριξ ενός αντικειμένου και δύο εξ’ αυτών προσπαθούσαν να του βάλουν φωτιά κρατώντας ένα πράγμα που έμοιαζε με μπαλόνι το οποίο είχε βενζίνη την οποία την κατάλαβα από τη μυρωδιά και κρατούσε ένα μαχαίρι περίπου 30 εκατοστών με το οποίο προσπαθούσε να κάνει σπίθα. Τα αντικείμενα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά ήταν δύο λάστιχα το ένα πίσω από το άλλο παραγεμισμένο με πισσαρισμένα ξερά σανίδια και στη μέση υπήρχε μια τρύπα προκειμένου να μπει το εύφλεκτο υλικό και στο κέντρο αυτής μια μπάλα με αφρολέξ το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο.

Το αντικείμενο αυτό σας το παραδίδω και αποτελεί έναν ιδιαίτερα απλό αλλά αποτελεσματικό εμπρηστικό μηχανισμό, αφού σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό προσάναμμα. Επειδή αυτοί αντιδρούσαν δεν μπορούσαμε να τους κρατήσουμε και προσπάθησαν να φύγουν. Έπαιρνα τηλέφωνο συνέχεια την αστυνομία και τους ακινητοποιήσαμε μέσα στο τρέιλερ μου γιατί τα άτομα αυτά ήταν αγριεμένα και επικίνδυνα. Δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα ιδιαίτερα καθώς τα άτομα αυτά κρατούσαν αυτά τα αντικείμενα και μετά από λίγο ήρθε η αστυνομία και τους πήρε. Τα άτομα αυτά, αν δεν επεμβαίναμε θα προκαλούσαν εμπρησμό σε έκταση εντός του αστικού ιστού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των συμπολιτών μας και κυριολεκτικά τους προλάβαμε στο δευτερόλεπτο. Θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου και τίποτα παραπάνω».

Οι κατηγορίες 

Οι αρχές, για το συμβάν του Έβρου, σχημάτισαν δυο διαφορετικές δικογραφίες. Η μια, αφορά στις ενέργειες του «σερίφη» της Αλεξανδρούπολης που «συνέλαβε» τους 13 αλλοδαπούς, με βαριές κατηγορίες που αφορούν σε ρατσιστικά κίνητρα και η δεύτερη, έχει ως κατηγορούμενους τους 13 αλλοδαπούς για απόπειρα εμπρησμού.

Ειδικότερα, σε βάρος του 45χρονου Αλβανού που προκάλεσε με τις πράξεις του, αποστροφή και την κοινή λογική, αλλά και δυο ακόμη Ελλήνων  ηλικίας 55 και 38 ετών, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Αλεξανδρούπολης ποινική δίωξη για: «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «Βιαιοπραγίες ή Διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα», «Αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού», «Έκθεση σε κίνδυνο» και «Παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων».

Στη δεύτερη δικογραφία κατηγορούνται και οι 13 αλλοδαποί εκ των οποίων οι εννέα είναι από την Συρία και οι τέσσερις από το Πακιστάν για «απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών» και «παράνομη είσοδο στη χώρα». Την Παρασκευή, όλοι οι συλληφθέντες που κρατούνται στις Φερες θα οδηγηθούν στον ανακριτη για να απολογηθούν.

Το διαβιβαστικό

Στο διαβιβαστικό που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr για την περίπτωση του «σερίφη» της Αλεξανδρούπολης αναφέρονται τα εξής: «Ο 45χρονος κατηγορούμενος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, κινούμενος εντός της περιοχής ευθύνης μας, εντόπισε έναν αλλοδαπό να κινείται υπόπτως, όπισθεν της περιοχής Lidl και αμέσως ενημέρωσε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής έτερα άτομα από τα οποία προσήλθαν οι συγκατηγορούμενοί του και άπαντες διαπίστωσαν ότι ομάδα 13 ατόμων αλλοδαπών – ανδρών, προσπαθούσαν να προκαλέσουν εμπρησμό, μέσω ανάφλεξης αυτοσχέδιου μηχανισμού, αποτελούμενου από δύο παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, έξι σανίδια παλετών κι ένα σφουγγάρι σφαιρικού σχήματος, ο οποίος βρέθηκε τοποθετημένος σε αγροτική έκταση με ξηρή βλάστηση – χόρτα και πουρνάρια-. Όπως δήλωσαν οι κατηγορούμενοι, οι αλλοδαποί ήταν επιθετικοί και κάποιοι εξ’ αυτών έφεραν μαχαίρι και για το λόγο αυτό τους ακινητοποίησαν, περιορίζοντας τους εντός trailer ιδιοκτησίας του πρώτου των κατηγορουμένων, ο οποίος εν συνεχεία προέβη σε βιντεοσκόπηση των αλλοδαπών αναρτώντας το σχετικό υλικό στο διαδίκτυο. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί συναφής δικογραφία σε βάρος των αλλοδαπών για απόπειρα εμπρησμού και παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια η οποία υποβάλλεται με ξεχωριστό διαβιβαστικό έγγραφο. Γίνεται μνεία ότι οι κατηγορούμενοι στην δεύτερη δικογραφία, δήλωσαν παντελή άγνοια για τα όσα τους καταλογίζονται για την εμπλοκή τους στην όλη υπόθεση. Συνυποβάλλεται και σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με συνημμένες καταγγελίες πολιτών, αναφορικά με το επίδικο συμβάν καθώς και ηλεκτρονικό έγγραφο της γραμμής καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων 1109 για το ίδιο περιστατικό, ενώ επίσης συνυποβάλλεται ψηφιακός δίσκος με δύο βίντεο, εκ των οποίων το ένα απεικονίζει τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό και το έτερο στιγμιότυπο της σύλληψης από τους ανωτέρω και περιαγωγής τους σε καθεστώς στέρησης ελευθερίας, των 13 κατηγορουμένων καθώς και δυο φωτογραφίες του αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού».

Η νομική άποψη 

Ο δικηγόρος του «σερίφη» κ. Βασίλειος Δεμίρης τονίζει στο newsit.gr πως «Αμφότερες οι υποθέσεις έχουν λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης. Έχουμε λάβει προθεσμία και ο εντολέας μου αναμένεται να απολογηθεί την Παρασκευή». 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις