Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Αμφίπολη: Άδειος ο αρχαίος τάφος; “Φωτιές” ανάβει δημοσίευμα της Le Monde που κατά τα άλλα… υμνεί τα ευρήματα από τις ανασκαφές

Αμφίπολη: Άδειος ο αρχαίος τάφος; “Φωτιές” ανάβει δημοσίευμα της Le Monde που κατά τα άλλα… υμνεί τα ευρήματα από τις ανασκαφές

– “Σκωτσέζικο ντους” από δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde
– Αναλύει όλα τα σενάρια για τους πιθανούς “ενοίκους”, ακόμη και το να είναι… κενός ο αρχαίος τάφος
– “Μνημειώδη” χαρακτηρίζει τον τύμβο μπαίνοντας στο… παγκόσμιο “γαϊτανάκι” των υποθέσεων
– Αναφορά και στον Μέγα Αλέξανδρο
– Εκπληκτικές φωτογραφίες από την περίοδο που ανακαλύφθηκε ο Λέων της Αμφίπολης

Το μόνο σίγουρο στο… σίριαλ των ανασκαφών της Αμφίπολης, είναι πως συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα “καυτά” ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά και την επιστημονική κοινότητα, θα δοθούν μονάχα όταν οι αρχαιολόγοι καταφέρουν να μπουν στα ενδότερα του επιβλητικού τύμβου.

Μέχρι τότε, τα σενάρια, οι υποθέσεις κι οι εικασίες δίνουν και παίρνουν και μάλιστα ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Κοινός παρονομαστής είναι βεβαίως ο θαυμασμός για την σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη στα έγκατα της μακεδονικής γης, ωστόσο διατυπώνονται καθημερινά ερωτήματα που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.

Στον… χορό των υποθέσεων εργασίας μπήκε και η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σε εκτενές της δημοσίευμα “υποκλίνεται” στο μεγαλειώδη τάφο που βρίσκεται στο λόφο Καστά και αναλύει όλες τις πιθανότητες για τους “ενοίκους”. Από το Νέαρχο, τον Λαομέδοντα, τον Αντίπατρο, μέχρι και τον… κανένα!

Γαλλικός θαυμασμός και ονοματολογία

Πηγή φωτό - Le Monde
Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει “μνημειώδη” τον τάφο της Αμφίπολης και μάλιστα συμπληρώνει πως φαίνεται ότι φιλοξενεί “ένα κοντινό πρόσωπο- συγγενή του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

Le Monde: “Ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του, ο πιο μεγάλος τάφος που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές στην Ελλάδα”

“Οι ανασκαφές συνεχίζονται από το καλοκαίρι και οι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να περάσουν έναν δεύτερο θάλαμο που φυλάσσεται από δυο καρυάτιδες. Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω;” αναρωτιέται η Le Monde.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως “από την ανακοίνωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού αυτό το καλοκαίρι, τα φώτα της επικαιρότητας έχουν στραφεί σε αυτόν τον εξαιρετικό τάφο. Ακόμη και αυτή την στιγμή, οι αρχαιολόγοι προχωρούν σταδιακά προς το εσωτερικό του μνημείου. Η ανακάλυψη είναι σπάνια”.

Ποιος είναι θαμμένος στον τύμβο;

Εκτός από τον θαυμασμό για το εκπληκτικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της Αμφιπόλεως, η Le Monde αναλύει και όλα τα πιθανά σενάρια για το ποιος ή ποιοι θα μπορούσαν να είναι θαμμένοι στο σημείο, ενώ κάνει και μία μικρή αναφορά στον μεγάλο στρατηλάτη της αρχαιότητας, τον Μέγα Αλέξανδρο.
Πηγή φωτό - Le Monde
“Σε γενικές γραμμές, στους τάφους αυτής της περιόδου, υπάρχουν επιγραφές που μας αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ενοίκου”, τονίζει η εφημερίδα.

Η Le Monde αναφέρει πως είναι πιθανό κάποιος από το περιβάλλον του Μ. Αλεξάνδρου να είναι θαμμένος στον τάφο, αναφέροντας συγκεκριμένα το Νέαρχο, επικεφαλής του στόλου του στρατηλάτη, το Λαομέδοντα, ή τον στρατηγό Αντίπατρο. 

Επίσης, υποθέσεις κάνει και για κάποιο μέλος της οικογένειάς του Μ. Αλεξάνδρου, όπως η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγος του Ρωξάνη ή ακόμη και Μακεδόνες βασιλείς, όπως ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου.

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο οι “ένοικοι” να είναι περισσότεροι από έναν, αλλά και… το άλλο άκρο, δηλαδή ο τάφος να είναι κενός! Να πρόκειται, δηλαδή, για ένα ταφικό μνημείο την κατασκευή του οποίου είχε προβλέψει ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος, ο οποίος ωστόσο δεν ενταφιάστηκε ποτέ εκεί, αφού απεβίωσε μακριά από την Ελλάδα, στην Βαβυλώνα.

Τα ίχνη του τάφου του όμως έχουν χαθεί μέσα στους αιώνες και δεν εντοπίστηκαν ποτέ από τους αρχαιολόγους, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, παραθέτοντας και δηλώσεις του ιστορικού Μιλτιάδη Χατζόπουλου, ο οποίος υπογραμμίζει: “Οι πηγές δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό για έναν Μακεδόνα βασιλιά που να έχτισε τάφο για τον ίδιο, ενώ ακόμη ήταν εν ζωή”.

Σπάνιες φωτογραφίες του Λέοντα της Αμφίπολης

Παράλληλα με τις τελευταίες εξελίξεις, στο “φως” της δημοσιότητας ήρθαν μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες από την ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης.

Κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, Έλληνες στρατιώτεςπαρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα και ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στην περιοχή από αρχαιολόγους…

Ενα βιβλίο του συγγραφέα Oscar Broneer που εκδόθηκε το 1941 αλλά δεν μεταφραστηκε ποτέ στα Ελληνικά περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από την εύρεση του επιβλητικού γλυπτού σε κομμάτια στις όχθες του Στρυμώνα καθώς και από την κατασκευή του μνημείου του.
ΦΩΤΟ από seleo.gr
ΦΩΤΟ από seleo.gr
ΦΩΤΟ από seleo.gr

Κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, Έλληνες στρατιώτες της Ι και ΙΙΙ μεραρχίας, παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Γίνανε τότε, το 1913, ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως την μετέπειτα αναγνωρισθείσα βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντα.

Αργότερα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του Στρυμόνα ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντα. 

Χάριν της πρωτοβουλίας του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.
ΦΩΤΟ από seleo.gr
ΦΩΤΟ από seleo.gr
ΦΩΤΟ από seleo.gr
ΦΩΤΟ από seleo.gr
ΦΩΤΟ από seleo.gr

Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα και αγάλματα, όπως και χρυσά κοσμήματα (στους τάφους). Επίσης βρέθηκαν πολλά αγγεία που μαρτυρούν έντονη εμπορική κίνηση. Εκτός από τα αρχαιότερα ευρήματα, τμήματα των αρχαίων τειχών και το ιερό της μούσας Κλειώς διασώζονται επίσης τμήματα σπιτιών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης…

Πηγή: Le Monde
Πληροφορίες από: seleo.gr, wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί να μην είναι μόνο ένας ο “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης – Μοναδικό στο είδος του το μνημείο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε