Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Αμφίπολη: Νέα ευρήματα που δείχνουν ότι πρόκειται σίγουρα για τάφο!

Αμφίπολη: Νέα ευρήματα που δείχνουν ότι πρόκειται σίγουρα για τάφο!

– Βρέθηκε σπασμένη πόρτα από μάρμαρο Θάσου στην Αμφίπολη
– Βαθύτερος κατά δύο μέτρα ο τρίτος θάλαμος
– “Τυπικός μακεδονικός τάφος” εκτιμούν οι αρχαιολόγοι
– Η πόρτα πιθανότατα έσπασε μετά την κατασκευή του τύμβου
– Σιδερένια και χάλκινα καρφιά “πιστοποιούν” πως… πρόκειται για τάφο
– ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ

Οι ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με τα νέα ευρήματα να συναρπάζουν ακόμη περισσότερο!

Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει “στροφέας” (μεντεσές).

Μακεδονικός τάφος!

Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, “η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 Αμφίπολη: και στο βάθος… “χάος” – Δεν βρίσκουν άκρη οι αρχαιολόγοι στον τύμβο Καστά – Οι θεωρίες που λένε ότι δεν είναι ένας απλός τάφος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε