Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Αμφίπολη: Αυτές δεν είναι “Καρυάτιδες”, είναι “Κλώδωνες” και κρατούσαν στεφάνια πλεγμένα με φίδια

Αμφίπολη: Αυτές δεν είναι “Καρυάτιδες”, είναι “Κλώδωνες” και κρατούσαν στεφάνια πλεγμένα με φίδια

– Από σενάριο σε σενάριο ο τάφος της Αμφίπολης
– National Geographic: Είναι τάφος της Ολυμπιάδας
– Ποιοι λένε ότι το μνημείο έχει καταστραφεί
– Μέχρι και οκτώ θαλάμους μπορεί να έχει το μνημείο

Μάλλον δεν έχουν καταφέρει πολλοί να που όχι στον πειρασμό. Αντίθετα πολλαπλασιάζονται εκείνοι που εκφέρουν γνώμη για το τι, το πως και το γιατί γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης.

Τώρα έρχεται στο φως άλλη μια άποψη. Αυτή τη φορά μέσω του Natiοnal Geographic που λέει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για τον τάφο της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας. Αυτή είναι η άποψη του Άντριου Τσαγκ, συγγραφέα του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μ. Αλέξανδρου».

Κατά τον Τσαγκ οι δυο κόρες δεν ανήκουν στην κατηγορία των Καρυατίδων, δεν κρατούσαν όπως κάποιοι υποστήριξαν στεφάνι ή την οροφή του τάφου.

Αντίθετα είναι δυο Κλώδωνες, όπως αποκαλούσαν οι Μακεδόνες τις Μαινάδες της Διονυσιακής λατρείας.

Ο ρόλος τους στον τάφο ήταν όμοιος με αυτόν των Σφιγγών. Φύλασσαν τον τάφο. Κρατούσαν στεφάνι από πλεγμένα φίδια για να αποτρέπουν την είσοδο και την ενόχληση του νεκρού.
Της νεκρής για την ακρίβεια, της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου που είναι γνωστό ότι ήταν πιστή της Διονυσιακής λατρείας.

Τα σενάρια όμως δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι δεν θα μάθουμε ποτέ για τον “ένοικο” του τάφου καθώς το μνημείο έχει καταστραφεί.
Οι επιχωμάτωση δεν είναι έργο των αρχαίων κατασκευαστών, αλλά το αποτέλεσμα συνεχόμενων πλημμυρών που είχαν σαν αποτέλεσμα τόνοι ιζημάτων να καταλήξουν στους θαλάμους…

Και οι θεωρίες συνεχίζονται. Συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη, του πρώτου αρχαιολόγου που έκανε συστηματική ανασκαφή στην Αμφίπολη το μνημείο μπορεί και να περιλαμβάνει ως και οκτώ θαλάμους. Μια θεωρία που ταιριάζει και με τα αποτελέσματα των γεωλογικών μετρήσεων που έγιναν στον λόφο Καστά.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε