Κυριακή, 14 Απρ.
27oC Αθήνα

Αμβλώσεις – Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η Εκκλησία τις θεωρούσε διαχρονικά φονικές πράξεις»

Οι αμβλώσεις θεωρούνται διαχρονικά από την Εκκλησία φονικές πράξεις, τόνισε σήμερα (12.9.2022) ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αναλύοντας τον ρόλο της σε ανθρώπινα ζητήματα αλλά και τα όρια που πρέπει να έχει το κράτος δικαίου στις παρεμβάσεις του.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις αμβλώσεις και την Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος διευκρίνισε ότι δεν μιλά για αυτές που γίνονται για λόγους ιατρικούς αλλά για όσες γίνονται ώστε «οι γυναίκες ως μητέρες να απαλλαγούν από αυτό που κυοφορείται μέσα τους και εξαιτίας της σχέσης του με την μητέρα και τον πατέρα, έχει κι αυτό δικαιώματα στη ζωή».

Για τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης μιας γυναίκας σε δύσκολες συνθήκες, ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι η άμβλωση δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι ο τρόπος και το μέσο επίλυσης τέτοιων προβλημάτων, για τα οποία οφείλει να παρεμβαίνει το κράτος δικαίου.

«Δεν είναι θέμα της Εκκλησίας επειδή το κράτος δεν επιλύει…», είπε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε ότι «επειδή βλέπει προς τα κάτω και σέβεται την ανθρώπινη ζωή και το ανθρώπινο πρόσωπο, γι’ αυτό δεν μπορεί να υιοθετήσει ποτέ η εκκλησία την άμβλωση».

Όσον αφορά το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση, ο μητροπολίτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα στον άνθρωπο και ελευθερία χωρίς όριο.

«Υπάρχει κοινωνία χωρίς όρια; Τότε φτάνουμε στην ασυδοσία. Και το όριο δεν είναι το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ τη ζωή μου ή το σώμα μου ατομικά. Το όριο είναι πώς αποδέχομαι τον άλλον δίπλα μου. Και το κυοφορούμενο έμβρυο είναι ζωή, δεν είναι πράγμα», τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Εκκλησία τοποθετείται για όποιο θέμα αφορά την ανθρώπινη ύπαρξη και πως δεν αποτελεί απλά έναν οργανισμό που παράγει κοινωνική πρόνοια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Εκκλησία έρχεται να διαμορφώσει πρότυπα και μοντέλα κοινωνίας «και γι’ αυτό πρέπει να έχει λόγο. Ανεξάρτητα από το αν για κάποιους είναι αποδεκτός αυτός ο λόγος ή μη αποδεκτός».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις