Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Αν ηχήσουν οι σειρήνες: Τα 992 καταφύγια της Αθήνας και η σημασία του 112

Αν ηχήσουν οι σειρήνες: Τα 992 καταφύγια της Αθήνας και η σημασία του 112

Ένα εκτενές αφιέρωμα στα καταφύγια που υπάρχουν στην Αθήνα, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα». 

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ήχησαν και πάλι δοκιμαστικά οι σειρήνες τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, φέτος την ίδια ώρα ήχησαν και οι καμπάνες των εκκλησιών. Λίγοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που ηχήσουν οι σειρήνες σε περίπτωση πολέμου, ενώ ακόμα λιγότεροι ξέρουν που βρίσκονται τα καταφύγια.

Τα καταφύγια της Αθήνας

Στην Αθήνα υπάρχουν 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους της πρωτεύουσας. Κάποια εξ αυτών είναι δημόσια και διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό: ύδρευση, αποχέτευση, σύστημα εξαερισμού, ακόμα και ιατρείο. Άλλα είναι ιδιωτικά και πολλές φορές αποτελούν χώρους που, σε καιρό ειρήνης, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν άλλες ανάγκες. Έτσι, ένα πάρκινγκ ή η αποθήκη μιας επιχείρησης μπορούν να λειτουργήσουν ως τόποι καταφυγής και προστασίας άμαχου πληθυσμού, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να τα εκκενώσει – όπως υποχρεούται – σε περίπτωση ανάγκης εντός 24 ωρών.

Οι πολίτες που συμμετέχουν στις ανοιχτές εκπαιδεύσεις Πολιτικής Άμυνας κάθε χρόνο μαθαίνουν που πρέπει να απευθυνθούν όταν ηχήσει ο συναγερμός, καθώς και σε ποιους χώρους συγκέντρωσης κοινού θα αναρτηθούν χάρτες και οδηγίες. 

Η ακριβής τοποθεσία των καταφυγίων παραμένει απόρρητη. Η λίστα των καταφυγίων ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, καθώς λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας αλλάζει συνεχώς.

Το μετρό

Σημειώνεται πως ένα ασφαλές καταφύγιο θεωρείται και το μετρό. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πολίτες μπορούν να αναζητήσουν προστασία όχι μόνο στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και τις αποβάθρες, αλλά – υπό προϋποθέσεις – και στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες.

Η σημασία του 112

Κατά το ίδιο δημοσίευμα το 112 αναμένεται να επεκταθεί και στην Πολιτική Άμυνα, προς άμεση ενημέρωση των πολιτών, με τις σειρήνες της τελευταίας να παραχωρούνται παράλληλα και στην Πολιτική Προστασία, προς ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους από ακραία φυσικά φαινόμενα. 

Από το 1936 έως το 1956 παρέμενε σε ισχύ ο νόμος για την υποχρεωτική κατασκευή καταφυγίων στις νέες οικοδομές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 150 άτομα χωρά το καταφύγιο στην οδό Βουλής και 400 περίπου άτομα χωρά καταφύγιο στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις