Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν από 10 μήνες έως 4 χρόνια!

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν από 10 μήνες έως 4 χρόνια!

Οι ημερομηνίες – κλειδιά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Τι ρόλο παίζει η απόφαση – βόμβα του 2015 του ΣτΕ για τα αναδρομικά.
Μόνο το δεκάμηνο από τον Ιούνιο 2015 έως τον Μάιος 2016 το κόστος των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 3 δισ ευρώ!

Τα αναδρομικά είναι το καυτό θέμα που αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους και για τον λόγο αυτό όλοι προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο με βάση τόσο τις ήδη υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις αλλά και εκείνες που αναμένονται με μεγάλη αγωνία.

Κρίσιμο ρόλο για την τύχη των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι παίζει σύμφωνα με το Έθνος, η επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δώρα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Η απόφαση αυτή θα κρίνει την συνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων ύψους 1.000 ευρώ ετησίως στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Η απόφαση αυτή λένε νομικοί κύκλοι θα επηρεάσει και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων! Τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους που έχασαν δώρα αλλά είδαν και περικοπές στις συντάξεις τους, ανάλογα με τι θα αποφασίσουν οι δικαστές θα αφορούν ποσά αναδρομικών από 10 μήνες έως και 4 χρόνια!

Οι ημερομηνίες – κλειδιά για τα αναδρομικά

Όσοι είχαν ήδη προσφύγει στην δικαιοσύνη τον Ιούνιο του 2015 όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση – βόμβα του ΣτΕ δικαούνται σύμφωνα με την τότε απόφαση αναδρομικά από το 2013. Οι περικοπές που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές ήταν η ολοκληρωτική κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Τα δώρα από το 2012 δεν δίνονταν ολόκληρα γιατί είχε μπει το πρώτο ψαλίδι του νόμου 3485 του 2010 το οποίο δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικό και δεν μπορεί να ανατραπεί. Το 2010 η 13η και 14η σύνταξη περιορίστηκαν στα 800 ευρώ για όλους (400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι) πλην των συντάξεων ΟΓΑ, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης. Έτσι, οι όποιες διεκδικήσεις δεν μπορούν να πάνε πιο πίσω αλλά να ξεκινήσουν από το καθεστώς του 2010.

Οι περισσότεροι νομικοί εκτιμούν ότι το διάστημα που θεωρείται καλό για διεκδικήσεις αναδρομικών είναι το δεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Μόνο γι αυτή την περίοδο το κόστος των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 3 δισ ευρώ!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις