Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι προβλέπει η τροπολογία για τις κύριες συντάξεις

Ασφαλιστικό

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας. Προηγήθηκαν ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Στην σχετική τροπολογία για τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή τους στους συνταξιούχους μέχρι το τέλος του 2020.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία της κυβέρνησης αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταβάλλονται ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα προς αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν και αίρεται με τον τρόπο αυτό το σωρευτικό αποτέλεσμα των μειώσεων και περικοπών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων.

Αναδρομικά – Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι:

1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

Click4more: Αναδρομικά – Τα παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου εφάπαξ και μέσα στο 2020!

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,


3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).


4, Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

Αναδρομικά: Δέσμευση Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε νωρίτερα την Τετάρτη (29.07.2020) στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατ. συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις