Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αναδρομικά: Συζητήθηκε η μία υπόθεση των συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Αναδρομικά: Συζητήθηκε η μία υπόθεση των συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Φωτογραφία αρχείου

Η μία εκ των τεσσάρων υποθέσεων των συνταξιούχων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα συζητήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, με κατάθεση των δηλώσεων των δικηγόρων των συνταξιούχων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, λόγω της ειδικής κατάστασης που επικρατεί στα δικαστήρια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού.

Ο αντεπίτροπος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, λόγω ελλείψεων των στοιχείων που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας της εκκρεμούς υπόθεσης.

Το Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την σχετική απόφασή του.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. και εκκρεμούν στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες).

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει για τη χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στις υπόλοιπες τρεις υποθέσεις που ήταν προγραμματισμένες να απασχολήσουν το δικαστήριο σήμερα, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίους δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Λόγω αυτού, οι συζητήσεις αναβλήθηκαν για την 11η Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις