Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αναπάντητο τι απέγιναν τα εμβόλια στο ψυγείο που βγήκε εκτός λειτουργίας στην Ναύπακτο

Αναπάντητο τι απέγιναν τα εμβόλια στο ψυγείο που βγήκε εκτός λειτουργίας στην Ναύπακτο

Δώδεκα ημέρες μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ψυγείο που βγήκε εκτός λειτουργίας στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα για το πόσα ήταν τα εμβόλια που είχε μέσα το ψυγείο και αν αυτά τελικά διασώθηκαν ή όχι. 

Το περιστατικό διαδραματίστηκε στις 28 Φεβρουαρίου, ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή, όταν και σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο Kέντρο Υγείας Ναυπάκτου, με αποτέλεσμα να βγει εκτός λειτουργίας το ψυγείο στο οποίο φυλάσσονταν, άγνωστος ακόμα αριθμός δόσεων εμβολίων της Astrazeneca.

Τότε, μιλώντας στο newsit.gr ο Γιάννης Καρβέλης, διοικητής της 6ης ΥΠΕ, έλεγε πως είχε ήδη ξεκίνησει διερεύνηση για το περιστατικό, και πως ο ίδιος περίμενε μια απάντηση από την εταιρεία για το αν τα εμβόλια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ή όχι. Για το τι συνέβη και πόσα ήταν τελικά τα εμβόλια, μας είχε πει ότι η 6η ΥΠΕ θα προχωρούσε σε ανακοίνωση, αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ.

Το newsit.gr επικοινώνησε εκ νέου με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ο οποίος μας είπε πως ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση από την εταιρεία για το αν τα εμβόλια είναι κατάλληλα ή όχι προς χρήση. Όσον αφορά στην κομβική ερώτηση του πόσα ήταν τελικά αυτά, ο κος Καρβέλης μας ζήτησε μια επικοινωνία εκ νέου. Για την ώρα συνεχίζουμε να μην έχουμε λάβει μια απάντηση για τον αριθμό τους. Σημειώνεται ότι οι εμβολιασμοί, με εμβόλια της Astrazeneca έχουν ξεκινήσει στο εν λόγω κέντρο από τις 15 Φεβρουαρίου.

Στο σκοτάδι και οι εργαζόμενοι

Όταν αποκαλύφθηκε το περιστατικό, ο Άρης Παπανδρέου, τραυματιοφορέας και πρόεδρος εργαζομένων μας είχε εξιστορήσει τα γεγονότα. «Ήταν τα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή όταν κόπηκε το ρεύμα σε όλο το Κέντρο Υγείας, το οποίο εφημέρευε. Εκείνη την ώρα εκεί βρισκόμασταν μια νοσηλεύτρια, δύο γιατροί και εγώ. Ειδοποιήσαμε τηλεφωνικά τη διευθύντρια και τον ηλεκτρολόγο του κέντρου. Εκείνη με τη σειρά της ειδοποίησε τη ΔΕΗ και σε 15 λεπτά ήταν όλοι εδώ. Η βλάβη πήρε περίπου μιάμιση ώρα για να αποκατασταθεί. To συγκεκριμένο γραφείο με το ψυγείο ήταν κλειδωμένο, δεν έχουμε εικόνα πότε επανήλθε και τι ενέργειες έγιναν για τα εμβόλια που φυλάσσονταν εντός του.  Το απόγευμα της Κυριακής όταν και ξαναβρέθηκα στο κέντρο, το ψυγείο ήταν έξω στο διάδρομο και εκτός λειτουργίας». Ο πρόεδρος των εργαζομένων σημείωνε μάλιστα τότε, πως το συγκεκριμένο ψυγείο δεν διέθετε συναγερμό ασφαλείας και πως μόνος υπεύθυνος για τη λειτουργία του ήταν η διευθύντρια, την ώρα που στο συγκεκτιμένο κέντρο βρισκόταν άλλο ένα ψυγείο που διαθέτει συναγερμό και είναι υπό την εποπτεία του ΕΟΠΥ (επίσης στεγάζεται στο κέντρo υγείας).  Όπως πάντως λέει ο ίδιος, μετά τη βλάβη, το Κέντρο υγείας παρέλαβε δύο νέα ψυγεία.

Επικοινωνήσαμε εκ νέου και με την Βασιλική Μουσγά, την διευθύντρια του κέντρου υγείας, η οποία, μας παρέπεμψε για τις απαντήσεις στον κο Καρβέλη. 

Είναι η δεύτερη φορά που η κα Μουσγά δεν δίνει μια απάντηση για την τύχη των εμβολίων. Την πρώτη φορά είχε αρκεστεί να μας απαντήσει το εξής: «το όλο θέμα είναι υπό διερεύνηση. Aυτή τη στιγμή εργαζόμαστε προς τον επαναπρογραμματισμό των εμβολιασμών».

Ερώτηση βουλευτή του ΚΙΝΑΛ με αιχμές και για τη θέση της διευθύντριας

Το όλο θέμα φαίνεται πως έχει και άλλες προεκτάσεις. Πριν από δύο ημέρες, ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής και τομεάρχης υγείας του κόμματος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, για το περιστατικό. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Ενώ η χώρα μας λαμβάνει εμβόλια ‘με το σταγονόμετρο’ και δεν υπάρχουν περιθώρια για καμία απώλεια εμβολίων, την Κυριακή 28/2 έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και συγκεκριμένα στο ψυγείο όπου συντηρούνταν τα εμβόλια. Η ΔΕΗ αποκατέστησε τη βλάβη, ωστόσο είναι άγνωστο ποιες ήταν οι επιπτώσεις στα εμβόλια καθώς και για πόσο χρόνο εντέλει τα εμβόλια βρέθηκαν εκτός ψυγείου.

Προκαλεί εντύπωση μάλιστα, ότι όλο αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μια απλή διακοπή ρεύματος, κάτι που φυσικά θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί από το Υπουργείο Υγείας.  

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Έχει θέσει το Υπουργείο προδιαγραφές ασφαλείας για την συντήρηση των εμβολίων; 
Είχαν τηρηθεί οι προβλεπόμενες συνθήκες για την ορθή συντήρηση των εμβολίων στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου; Γιατί δεν απετράπη ο κίνδυνος της καταστροφής των εμβολίων από μία τυχαία διακοπή ρεύματος;
Πόσα εμβόλια καταστράφηκαν εξαιτίας της διακοπής ρεύματος στο Κέντρο Υγείας;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοια περιστατικά;
Έχουν αναζητηθεί ευθύνες για το περιστατικό της καταστροφής των εμβολίων; 
Τι απαντάτε στις καταγγελίες των Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου για την τοποθέτηση στη θέση του υπεύθυνου Συντονισμού της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας ιατρού ειδικότητας Μαιευτικής – Γυναικολογίας και τούτο μάλιστα ενόσω στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν Διευθυντές ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και παθολογίας όπως απαιτεί ο  νόμος για τη θέση αυτή; »
Πιο συγκεκριμένα, για αυτό το τελευταίο 6Ο ερώτημα, ο κος Πουλάς μας είπε: «σύμφωνα με τον νόμο 4368 του 2016, τη θέση του συντονιστή της επιστημονικής λειτουργίας του κέντρου Υγειας την αναλαμβανει γιατρός με ειδικοτητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας που κατέχει οργανική θέση διευθυντή ΕΣΥ και υπηρετεί στο κέντρο υγείας. Προκύπτει λοιπόν ζητημα που απαιτεί διευκρίνιση. Γιατί ενω υπάρχει γιατρός γενικής ιατρικής, διευθυντής ΕΣΥ στο συγκεκριμένο κέντρο υγείας επιλέχθηκε γιατρός με άλλη ειδικότητα;»

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις