Ελλάδα

Guardian: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα – Αφού η Ταπισερί της Μπαγιέ θα γυρίσει στη Γαλλία γιατί τα κρατάμε;

Ακριβώς αυτό το επιχείρημα είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Αφού η Ταπισερί της Μπαγιέ θα επιστρέψει στη Γαλλία, γιατί κρατάμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα;», διερωτάται νέα ανάλυση του βρετανικού «Guardian», αναδεικνύοντας το παράδοξο της στάσης της Βρετανίας απέναντι στο διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας.

Ο αρθρογράφος του «Guardian», Σάιμον Τζένκινς συγκρίνει τον προσωρινό δανεισμό και την προγραμματισμένη επιστροφή της Ταπισερί της Μπαγιέ στη Γαλλία με την άρνηση της Βρετανίας να πράξει το ίδιο και με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Τζένκινς θέτει το ερώτημα γιατί εφόσον θεωρείται αυτονόητο ότι ένα ιστορικό έργο πρέπει να επιστρέψει στον τόπο όπου ανήκει, γιατί δεν εφαρμόζεται η ίδια λογική στα Γλυπτά του Παρθενώνα, με το βασικό εμπόδιο να παραμένει το καθεστώς ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του βρετανικού ΜΜΕ, η Ταπισερί της Μπαγιέ και τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν ένα κρίσιμο κοινό χαρακτηριστικό: Δημιουργήθηκαν ως ενιαία έργα, για να γίνονται αντιληπτά ως σύνολα και όχι ως αποσπασμένα τμήματα.

Το κεντρικό συμπέρασμα του Βρετανού αρθρογράφου είναι ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα θα έπρεπε να αποτελεί αυτονόητη επιδίωξη για ιστορικούς και αρχαιολόγους.

Ο ίδιος περιγράφει τον Παρθενώνα και τη γλυπτική του διακόσμηση ως ένα από τα θεμελιώδη δημιουργήματα του δυτικού πολιτισμού.

Κατηγορεί, τέλος, τα μεγάλα εθνικά μουσεία ότι πολλές φορές λειτουργούν με λογική συσσώρευσης και κατοχής, αντί να υπηρετούν την πρόσβαση και την ιστορική συνοχή των έργων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ακριβώς αυτό το επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν θα θεωρούσε λογικό να κοπεί η Ταπισερί της Μπαγιέ στα δύο και να εκτίθεται το μισό έργο στο Λονδίνο και το άλλο μισό στη Γαλλία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, υποστήριξε, τα σωζόμενα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν χωρισμένα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός αύριο: Νεφώσεις με τοπικές βροχές – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, έως και 8 μποφόρ στο Αιγαίο
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ (με ριπές στα 90 km/h), στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ