Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Αναστέλλεται η μετατροπή ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας – Πώς θα τιμωρούνται τα πλημμελήματα

Αναστέλλεται η μετατροπή ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας – Πώς θα τιμωρούνται τα πλημμελήματα

Την απόφαση να ανασταλεί τελικά η η παροχή κοινωφελούς εργασίας – είτε ως κύρια ποινή είτε ως δυνατότητα μετατροπής της κύριας ποινής – έλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι να οργανωθούν οι κατάλληλες δομές για την εφαρμογή του μέτρου.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε με το άρθρο 98 του νόμου που ψηφίστηκε την Τρίτη (6.8.2019) στη Βουλή για το επιτελικό κράτος. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση των βαρέων πλημμελημάτων που τιμωρούνται με ποινές από 3-5 έτη, δεν υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μέρους της ποινής σε κοινωφελή εργασία και κατά συνέπεια πρέπει να εκτιθεί.

Από την πλευρά πηγών του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι η αναστολή του συγκεκριμένου δικονομικού μέτρου, ισχύει μέχρις ότου οργανωθούν κατάλληλα οι δομές ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής εργασία.

Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έστειλε επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητώντας την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία.

Από την άλλη, εισαγγελικές πηγές επισημαίνουν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις 9 επιμελητές που να επιβλέπουν και να ελέγχουν τη διαδικασία αυτή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις