Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανάβυσσος: Μαίνεται η φωτιά – Μεγάλες καταστροφές – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Σαρωνικού (pics, video)

Ανάβυσσος: Μαίνεται η φωτιά – Μεγάλες καταστροφές – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Σαρωνικού (pics, video)

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες σε όλο το πύρινο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς, που ξεκίνησε από την Φέριζα της Κερατέας και απειλεί την Ανάβυσσο, εξαιτίας της δυνατής έντασης του ανέμου και των πολλών μετώπων.

Η φωτιά αυτή την ώρα κατευθύνεται στον ορεινό όγκο και έχει απομακρυνθεί από περιοχές που είναι κατοικημένες. Στελέχη της πυροσβεστικής εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και μόνος αντίπαλος είναι οι θυελλώδεις άνεμοι με ριπές που φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Ήδη έχουν εκκενωθεί ο οικισμός Φέριζα, Όλυμπος αλλά και η Μόγριζα και η Ανάβυσσος, ο Αγιος Παντελεήμονας, η Παλαιά Φώκαια και η Δροσιά. Πολλά σπίτια έπαθαν ζημιές.

Επίσης, εκκενώθηκε και το οικοτροφείο «Αργώ» που φιλοξενεί 30 παιδιά λόγω των πυκνών καπνών και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. 

 Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων.

Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης που επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Click4More Μαίνεται η φωτιά στην Ανάβυσσο – Έκτακτη σύσκεψη και υποψίες για εμπρησμό (pics, video)

Η σύσκεψη έγινε στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετείχαν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορεί να εισέλθει και να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.

Η περιοχή είναι πνιγμένη στους καπνούς και ακόμα δεν φαίνεται να έχει τελειώσει τίποτα. 

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αναβύσσου να εκκενώσουν την περιοχή. 

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Click4More Μήνυμα από το 112 σε κατοίκους της Κερατέας: Εκκενώστε τα σπίτια σας

Νωρίτερα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στην λεωφόρο Καραμανλή να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς με πλεονέκτημα ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη. 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε σημεία των λεωφόρων Αθηνών – Σουνίου και Καραμανλή

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των λεωφόρων Αθηνών – Σουνίου και Καραμανλή, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου από το ύψος της λεωφόρου Καλυβίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο και από το ύψος του οικισμού Παλαιάς Φώκαιας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, καθώς και από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής, επίσης προς Αθήνα.

Click4More Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα – Εκκενώνεται η Ανάβυσσος – Στα πρώτα σπίτια η φωτιά (pics, video)

Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος του Grand Resort, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο.

Η εικόνα της φωτιάς νωρίτερα από ψηλά 

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής στο newsit.gr

Δείτε εικόνα νωρίτερα από την περιοχή

 

Δείτε την εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς

 

Δείτε τις δραματικές εκκλήσεις του δημάρχου την ώρα που είχε ξεσπάσει η φωτιά:

 

 

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου – Λευτέρης Σουχάιμπ – Θάνος Μακρογαμβράκης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις