Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Μαίνεται η φωτιά στην Ανάβυσσο – Έκτακτη σύσκεψη και υποψίες για εμπρησμό (pics, video)

Μαίνεται η φωτιά στην Ανάβυσσο – Έκτακτη σύσκεψη και υποψίες για εμπρησμό (pics, video)

Εκκενώθηκαν πολλοί οικισμοί αλλά και ένα οικοτροφείο. Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αναβύσσου. Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες στην Ανάβυσσο. Κάηκαν σπίτια στην Φέριζα. Τι δηλώνει ο Γιώργος Πατούλης στο newsit.gr.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες σε όλο το πύρινο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς, που ξεκίνησε από την Φέριζα της Κερατέας και απειλεί την Ανάβυσσο, εξαιτίας της δυνατής έντασης του ανέμου και των πολλών σημείων φωτιάς και αναζωπύρωσεων.

Η φωτιά αυτή την ώρα κατευθύνεται στον ορεινό όγκο και έχει απομακρυνθεί από περιοχές που είναι κατοικημένες. Στελέχη της πυροσβεστικής εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και μόνος αντίπαλος είναι οι θυελλώδεις άνεμοι με ριπές που φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Πολύ σοβαρό είναι αυτό που ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την πυροσβεστική 

 Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων.

Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης που επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετέχουν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορεί να εισέλθει και να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη, ο κ. Φιλίππου έχει ήδη ζητήσει να κηρυχθεί ο δήμος Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον αναμένεται να δοθούν οι περεταίρω κατευθύνσεις.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης που εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στην Ανάβυσσο αναφέρει στο newsit.gr ότι ο πυκνός καπνός που έχει πνίξει την περιοχή δυσκολεύει την αναπνοή ενώ μετά από επικοινωνία του με τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά τις επόμενες ώρες αναμένεται επιπλέον ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αναβύσσου να εκκενώσουν την περιοχή. 

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

«Είμαστε στην Ανάβυσσο όπου υπάρχει μια μορφή ανεξέλεγκτης φωτιάς, καθώς ο σφοδρός αέρας δυσχεραίνει την προσπάθεια όλων των πυροσβεστικών μέσων. Ο άνεμος δυσκολεύει το έργο, καθώς το μέτωπο είναι διάσπαρτο, ενώ εδώ που βρισκόμαστε ο καπνός είναι τόσο πυκνός που δυσκολεύει την αναπνοή. Γι αυτό καλό θα είναι οι πολίτες που δεν έχουν καμία δουλειά προς τα εδώ, εκτός κι αν έχουν κάτι επείγον, να μην έρχονται προς την περιοχή αυτή, ώστε οι δρόμοι να είναι ελεύθεροι. Θεωρώ πως με τον συντονισμό του Αρχηγού και του Αττικάρχη του Πυροσβεστικούς σώματος και όσοι είμαστε εδώ, θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν ώστε να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Click4More Μήνυμα από το 112 σε κατοίκους της Κερατέας: Εκκενώστε τα σπίτια σας

Μεγάλο μέρος των δυνάμεων έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην λεωφόρο Καραμανλή προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς με πλεονέκτημα ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη. Στις παρυφές του οικισμού της Αναβύσσου αστυνομικοί με μεγάφωνα ζητούν από όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ήδη έχουν εκκενωθεί ο οικισμός Φέριζα, Όλυμπος αλλά και η Μόγριζα και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Λουκά έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια και η Δροσιά. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πάθει ζημιές σπίτια. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή 

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα)

Click4More Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα – Εκκενώνεται η Ανάβυσσος – Στα πρώτα σπίτια η φωτιά (pics, video)

– Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).

– Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

Για να καταλάβετε την έκταση της φωτιάς δείτε εικόνα από ψηλά 

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής στο newsit.gr

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε νωρίτερα o δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

Δείτε εικόνα από την περιοχή

 

Δείτε την εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς

 

Δείτε τις δραματικές εκκλήσεις του δημάρχου:

 

 

Επίσης, έχει εκκενωθεί και το οικοτροφείο «Αργώ» που φιλοξενεί 30 παιδιά λόγω των πυκνών καπνών και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. 

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου – Λευτέρης Σουχάιμπ – Θάνος Μακρογαμβράκης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις