Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ανησυχία για την επίθεση της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά – 10πλασιάστηκαν οι διασωληνώσεις

Ανησυχία για την επίθεση της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά – 10πλασιάστηκαν οι διασωληνώσεις

“Καμπανάκι κινδύνου” έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση από την αύξηση των εισαγωγών ανήλικων παιδιών στα νοσοκομεία, με τις διασωληνώσεις σε αυτές τις ηλικίες να έχουν δεκαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορά.

Ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς από την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα παιδιά 12-17 ετών. Καθώς οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα παιδιά είναι πλέον οι πιο ευάλωτες ομάδες στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Δεδομένου ότι ακόμη και αν αύριο εμβολιαζόταν όλοι οι μαθητές, θα αποκτούσαν πλήρη ανοσία σε ένα μήνα, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ασφαλώς ένα μεγάλο στοίχημα…

«Έχουμε δει πια ότι το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε χτες με υγειονομικούς και εκπροσώπους της παιδιατρικής κοινότητας.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη τα σχολεία φέτος να λειτουργήσουν κανονικά και οι τάξεις να κλείνουν μόνο όταν νοσεί το 50% των μαθητών.

Γιατί “επιστρατεύονται” και οι ιδιώτες παιδίατροι

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί  μόλις 130.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

Προκειμένου να πειστούν οι γονείς να κλείσουν ραντεβού για τα ανήλικα παιδιά τους – τα οποία θα κάνουν αποκλειστικά MRNA εμβόλια –  η κυβέρνηση “επιστράτευσε” και τους παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν τους νέους 12 – 17 ετών στο ιατρείο τους. Έχουν πολλές φορές και το ρόλο οικογενειακού γιατρού και η σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των εμβολιασμών στα ανήλικα παιδιά.

Αγώνας ταχύτητας για να χτιστεί “τείχος” ανοσίας

Με το βλέμμα στραμμένο στις μεταλλάξεις της covid_19 και στο ενδεχόμενο εμφάνισης μεταλλάξεων τις οποίες ίσως να μην καλύπτουν τα εμβόλια, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτιστεί το δυνατόν συντομότερα το τείχος ανοσίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απαιτείται οι εμβολιασμοί να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού.

Μάλιστα επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, εκτιμούν ότι αν δεν φτάσουμε σε αυτό το κρίσιμο ποσοστό του 80%, τότε «θα υψωθεί ένα “κύμα των ανεμβολίαστων”, το οποίο θα επηρεάσει και ένα μέρος των εμβολιασμένων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν».

Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών;

Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων και του ρυθμού των εμβολιασμών – ο οποίος σήμερα δεν είναι ικανοποιητικός – η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη και Επιστήμονες είναι της άποψης ότι θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς έχουν 20πλάσσιες πιθανότητες  να διασωληνωθούν, αν νοσήσουν. Δεδομένου όμως ότι υπάρχουν πολλά νομικά και άλλα κωλύματα, αυτή η συζήτηση προς το παρόν δεν προχωρά.

Ωστόσο πιο ώριμη είναι η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εκπαιδευτικούς, στους ιερείς αλλά και στους ένστολους και γενικότερα στο στράτευμα.

«Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάταξη της οικονομίας, δεν υπάρχουν περιθώρια οικονομικές και άλλες δραστηριότητες να κλείσουν» εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας, χαρακτηρίζοντας “αναγκαίο κακό” την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και εφόσον προκριθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας να έχει υλοποιηθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις