Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Αντιδρούν οι δικηγόροι στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Αντιδρούν οι δικηγόροι στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Αντιδρούν οι δικηγόροι της Αθήνας στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τον λόγο αυτό οι δικηγόροι της Αθήνας προχωρούν σε αποχή από τα καθήκοντα τους από αύριο Πέμπτη 9 Νοεμβρίου από όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου με ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η αποχή εάν δε γίνουν δεκτές οι θέσεις τους.

Τονίζουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους ότι «Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν  ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ». 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ζητά την άμεση απόσυρσή τους και διεκδικεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Ολομέλειας για την στήριξη του επαγγέλματος και συγκεκριμένα:

  • Αύξηση των ορίων απαλλαγής του ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ
  • Μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια
  • Θέσπιση υποχρεωτικού πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε όλες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες
  • Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ
  • Αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου
  • Επανεκτίμηση των γραμματίων προείσπραξης

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του ΔΣΑ, αποφάσισε:

  1. Αποχή από την Πέμπτη 9.11.2023 από όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων από την Πέμπτη μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου με επιφυλασσόμενου του ΔΣ της παράτασης της αποχής αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις μας.
  2. Συνάντηση την Πέμπτη 9.11.2023 και ώρα 3 μμ στα γραφεία του ΔΣΑ και συντονισμός δράσεων με λοιπούς φορείς ελευθέρων επαγγελματιών.
  3. Πραγματοποίηση μαζικής πορείας διαμαρτυρίας δικηγόρων και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών κατά την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου.
  4. Εισήγηση στην Ολομέλεια για αποχή των μελών μας από τις επιτροπές Κτηματολογικών διαφορών, Δασικών χαρτών, ΣΥΠΟΘΑ, Μητρώο Νομικών Εισηγητών κ.λπ.
  5. Ονομαστική πρόσκληση στα γραφεία του ΔΣΑ των βουλευτών – δικηγόρων για ενημέρωση και συστράτευση στον αγώνα μας.
  6. Δημοσιοποίηση στοιχείων επικοινωνίας των βουλευτών – δικηγόρων της συμπολίτευσης, για τη μαζική έκφραση αντίδρασης και διαμαρτυρίας μας προς αυτούς.
  7. Δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ.
  8. Ενημέρωση και διαμαρτυρία στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ, την Παρασκευή 10.11.2023 και ώρα 14:00.
  9. Κλιμάκωση κινητοποιήσεων μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και το συντονισμό της δράσης μας με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις