Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αντιεμβολιαστές – Βασίλης Παπακώστας: Πώς εντοπίζουμε τους υποκινητές

Αντιεμβολιαστές – Βασίλης Παπακώστας: Πώς εντοπίζουμε τους υποκινητές

Τους αντιεμβολιαστές βάζει στο στόχαστρο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με εντατικές έρευνες σε ιστοσελίδες και social media αρνητών. Tο προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Για την πορεία των ερευνών για αντιεμβολιαστές που παρακινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορονοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα», ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας. 

Μάλιστα, ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα. 

Αντιεμβολιαστές: Αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία

«Από χθες (σ.σ. 25.09.2021), με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μία έρευνα για να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται. 

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε ότι το «take down» («κατέβασμα») των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

Click4more: Κορονοϊός: Το 30% αυτών που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο θα κάνουν τελικά τουλάχιστον μια δόση

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της Δικαιοσύνης».

Αντιεμβολιαστές: Καταγγελίες και από πολίτες 

Είπε, δε, ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνάς μας.

Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όλες οι υποθέσεις αμέσως στη Δικαιοσύνη

Για την απόφασή του να παρέμβει ώστε να σταματήσουν τα fake news που διαδίδουν μέσω του διαδικτύου επιτήδειοι, οι οποίοι μάλιστα επιχειρούν να αποκομίσουν και οικονομικό όφελος εξαπατώντας αντιεμβολιαστές, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, «δεν θα επιστρέψουμε σε ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση, τον παραλογισμό ή κάθε είδους ιδιοτέλεια να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία», ενώ υπογράμμισε ότι «όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη».

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι πολίτες συνδράμουν το έργο των αρχών για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις