Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

«Αντίο» στο lockdown, «welcome» στη νέα κανονικότητα: Τι αλλάζει από αύριο

«Αντίο» στο lockdown, «welcome» στη νέα κανονικότητα: Τι αλλάζει από αύριο

Με σύμμαχο τον εμβολιασμό, η χώρα αφήνει πίσω το lockdown, μετά από μήνες σκληρών περιοριστικών μέτρων.

Παρά την δύσκολη ακόμη επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση του lockdown, σταθμίζοντας σειρά παραγόντων.

Από αύριο λοιπόν, ύστερα από τις 7 Νοεμβρίου 2020 όταν άρχισε το δεύτερο lockdown που έμελλε να κρατήσει έξι μήνες, η χώρα “βγαίνει” από τις απαγορεύσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας διευρύνεται και θα ξεκινά από τις 00:30 έως και τις 05:00 το πρωί, τα SMS τελειώνουν οριστικά. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επίσης: το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14 Μαΐου στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Από αύριο στα ταξίδια προς τα νησιά θα εφαρμοστεί η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού». Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Παρελθόν το lockdown: Γιατί η χώρα ανοίγει με 2.500 κρούσματα;

«Πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;» έθεσε το ερώτημα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, για να εξηγήσει το σκεπτικό της κυβερνητικής απόφασης:

Πέρυσι η χώρα δεν είχε, “ενώ εφέτος έχουμε” σημείωσε.

Πέρυσι η χώρα έκανε 800 τεστ την ημέρα, στην αρχή της πανδημίας, ενώ εφέτος υπερβαίνει τα 80.000 ημερησίως και ταυτόχρονα γίνονται εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.

Πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά όσο προχωράει ο εμβολιασμός.

Φέτος το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με 100άδες απλές κλίνες αλλά και Μ.Ε.Θ..

Παράλληλα ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι η πρόσφατη άρση περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα, αντίθετα τις τελευταίες έξι εβδομάδες παρατηρείται συνεχής αποκλιμάκωση.

Πρόσω ολοταχώς για το “τείχος” ανοσίας

Με στόχο η πολυπόθητη “ανοσία της αγέλης” να έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό μέσα στον Ιούνιο, και πριν ξεκινήσει δυναμικά η τουριστική σεζόν, η κυβέρνηση τρέχει τον εμβολιασμό με γοργούς ρυθμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (στοιχεία 11ης Μαΐου) η χώρα πέτυχε να είναι στην πρώτη θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς αναλογικά με τον πληθυσμό ακόμη και σε σύγκριση με τις πιο πλούσιες, ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου, αφήνοντας πίσω της μέλη του G7 και του G20 όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία.

Επίσης στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Περίπου 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Με βάση τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί προβλέπεται ότι έως το τέλος Μαΐου θα η εμβολιαστική κάλυψη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ηλικίας 60 ετών και άνω, βρίσκεται τουλάχιστον στο 70%.

Θωράκιση των νησιωτών έως τα τέλη Ιουνίου

Σε εφαρμογή τίθεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, έτσι  ώστε οι νησιώτες να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι με ασφάλεια.

Η “Γαλάζια Ελευθερία” αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας – με εξαίρεση την Κρήτη – στα οποία ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας.

Θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά ενώ σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Από 1η Ιουνίου η Ελλάδα χορηγεί το “Πράσινο Διαβατήριο”

Παράλληλα η χώρα είναι έτοιμη για το Πράσινο Διαβατήριο και ήδη έχει κάνει τεστ προσομοίωσης με χώρες όπως η Σουηδία, ενώ την άλλη εβδομάδα θα κάνει τεστ και με τη Γερμανία για την πιλοτική εφαρμογή του green pass.

Η Ελλάδα ανήκει στο πρώτο γκρουπ των χωρών, που έχουν οριστικοποιήσει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και από την 1η Ιουνίου θα παράσχει το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού στους πολίτες της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις