Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για την εξέταση της “βαριάς” δικογραφίας για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Παπαγγελόπουλου

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών το οποίο θα εξετάσει την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από την Ολομέλεια της Βουλής για οκτώ αδικήματα.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, κινήθηκαν οι διαδικασίες για την κλήρωση των μελών του δικαστικού συμβουλίου καθώς και τον εισαγγελέα που θα χειριστεί την δικογραφία σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι τρεις διαδοχικές κληρώσεις για την συγκρότηση του δικαστικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκάν προχθές και πλέον η περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κ. Παπαγγελόπουλου βρίσκεται στα χέρια έμπειρων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

click4more: Αυτοί είναι οι δικαστές που θα ελέγξουν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Συγκεκριμένα, από τον Άρειο Πάγο κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη του δικαστικού συμβουλίου οι αρεοπαγίτες Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και Πηνελόπη Παρτσαλίδου-Κομνηνού.

Πρώτο αναπληρωματικό μέλος κληρώθηκε η Παρασκευή Καλαϊτζή και δεύτερο ο Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου.

Από τον κατάλογο των δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κληρώθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Δημήτριος Καλτσούνης και ο σύμβουλος Επικρατείας, Βασίλειος Ανδρουλάκης. Αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος.Εισαγγελέας της υπόθεσης κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου ενώ αναπληρωτής ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλειος Πλιώτας. O πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απέστειλε τα ονόματα των κληρωθέντων δικαστών στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αγγελική Αλειφεροπούλου, προκειμένου να κινηθούν από εδώ και στο εξής οι επόμενες διαδικασίες.

Κατά γενική ομολογία οι δικαστές και οι εισαγγελείς που θα κρίνουν την υπόθεση Παπαγγελόπουλου αναλαμβάνουν ένα βαρύ έργο το οποίο θα πρέπει να φέρουν εις πέρας καθώς πρόκειται για μία υπόθεση με «πρωταγωνιστή» έναν πρώην εισαγγελέα και πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία έχει «πληγώσει» το δικαστικό σώμα και αυτό καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να έκανε παρεμβάσεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις όπως αυτή της Novartis με σκοπό να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

click4more: Παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με 177 “ναι”

Ωστόσο, οι κληρωθέντες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν τα εχέγγυα και την εμπειρία να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο.

Εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου ένα εκ των μελών να οριστεί ως ανακριτής ο οποίος και θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση.

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου αναμένεται να οριστεί η κυρία Παρτσαλίδου-Κομνηνού καθώς είναι η αρχαιότερη μεταξύ των τριών δικαστικών λειτουργών του Αρείου Πάγου.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν πως για τη θέση της ανακριτού της υπόθεσης θα οριστεί η δικαστική λειτουργός του Αρείου Πάγου με την μεγαλύτερη εμπειρία στο Ποινικό Τμήμα.

Σε κάθε περίπτωση η ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου αναμένεται να είναι πολύμηνη καθώς ο όγκος της δικογραφίας, αλλά και των προσώπων που θα κληθούν να εξεταστούν με την ιδιότητα του μάρτυρα είναι μεγάλος.

Τι ακολουθεί την ολοκλήρωση της ανάκρισης

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην εισαγγελέα, κυρία Βασιλική Θεοδώρου, η οποία και θα προτείνει προς το δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου καθώς και των συμμετοχών στις πράξεις που του αποδίδονται.

Στο δύσκολο έργο της θα έχει και την συνδρομή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Πλιώτα ο οποίος κληρώθηκε ως αναπληρωτής της.

Πέρα όλων των άλλων προσόντων του, ο κ. Πλιώτας είναι έμπειρος και στις διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς ήταν εκείνος που είχε αναλάβει με την ιδιότητα του εισαγγελέα να χειριστεί την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τελικά και είχε παραπεμφθεί στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στη συνέχεια, τα πέντε μέλη του δικαστικού συμβουλίου θα εκδώσουν το βούλευμα τους, το οποίο δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο.

Εφόσον και εάν το Συμβούλιο αποφασίσει παραπομπή́ σε δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των συμμετοχών στις πράξεις που του αποδίδονται, τότε, η Βουλή και πάλι θα κληρώσει δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να απαρτίζεται από επτά μέλη του Αρείου Πάγου και έξι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος και ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής κληρώνεται και το μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ο αναπληρωτής του που θα βρίσκονται στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις