Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αντώνης Καλογιάννης: Κηδεύτηκε υπό τους ήχους του «Κράτησα τη ζωή μου»

Αντώνης Καλογιάννης: Κηδεύτηκε υπό τους ήχους του «Κράτησα τη ζωή μου»

Θλίψη και σπαραγμός στην πολιτική κηδεία ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Ο Αντώνης Καλογιάννης κηδεύτηκε σήμερα (13.02.2021) στο νεκροταφείο Καισαριανής.

Η κηδεία του Αντώνη Καλογιάννη, που ήταν πολιτική, έγινε παρουσία της οικογένειάς του και λίγων φίλων του, αφού είναι σε ισχύ και τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Υπό τους ήχους του «Κράτησα τη ζωή μου», εντός τραγουδιού που είχε τραγουδήσει ο Αντώνης Καλογιάννης (σ.σ. σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη) ήταν εκείνο που ακουγόταν ενώ συγγενείς και φίλοι είναι μαζεμένοι γύρω από το φέρετρό του για να τον αποχαιρετίσουν.

Συντετριμμένες η κόρη και η εγγονή του, ενώ στην κηδεία βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Λιάνης, που εκφώνησε και τον επικήδειο και ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα.

Στεφάνι στη μνήμη του έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Φαραντούρη και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Μίμης Πλέσσας και η Λουκίλα Καρέρ και άλλοι.   

Ποιός ήταν ο σπουδαίος Αντώνης Καλογιάννης 

Ο τραγουδιστής με την χαρακτηριστική φωνή έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη (11.02.2021) σε ηλικία 81 ετών. 

Στα 40 και πλέον χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα.

Έχει τραγουδήσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη, καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση “Συνοικισμός Α”, που κυκλοφόρησε το 1972. Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου “Γράμματα στο Μακρυγιάννη”, που κυκλοφόρησε το 1979.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με τη Μαρία Φαραντούρη και αφού δημιούργησαν μια λαϊκή ορχήστρα, ξεκίνησαν συναυλίες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας. Το 1970 αποφυλακίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του έδωσαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας.

Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και τραγούδησε σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα.

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του ήταν η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975. Στη δεκαετία του ’80 έκανε τη στροφή στο ερωτικό τραγούδι, όπου και καθιερώθηκε ως ένας, ερωτικός πλέον, τραγουδιστής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις