Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Απαγόρευση ή άρση απαγόρευσης για συναθροίσεις: Μύλος και αντιδράσεις

Απαγόρευση ή άρση απαγόρευσης για συναθροίσεις: Μύλος και αντιδράσεις

Ποιος ζήτησε την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε… αίφνης η αστυνομία λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης (26.01.2021); Το ζήτησε η Επιτροπή ή όχι.

Και τελικά, είναι απαγόρευση συναθροίσεων από 100 και πάνω, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ή τελικά είναι… άδεια για συγκεντρώσεις έως 100 άτομα; Πολλές οι απορίες, πολλές οι δηλώσεις, πολλές και οι αντιδράσεις. Και το κουβάρι μάλλον δεν θα… ξετυλιχθεί. Άρα, μάλλον όπως το βλέπει κανείς.

Ήταν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης όταν η αστυνομία ανακοίνωνε την απόφαση του αρχηγού της να απαγορευτούν οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου. Ανέφερε, μάλιστα, στην ανακοίνωση ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής από την περασμένη Παρασκευή.

Το εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι;

Ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά σε απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων αλλά στο ότι θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως 100, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρέπονταν και είναι η πρώτη φορά εν καιρώ πανδημίας που γίνεται αυτό.

Μέχρι σήμερα, είπε ο καθηγητής, «δεν υπήρχε δυνατότητα συγκεντρώσεων, δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα», με το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, επετράπη κι αυτό. Όσο για το αν το αποφάσισε η Επιτροπή; «Μας ήρθε στην Επιτροπή, δεν ήταν πρόταση δική μας» τόνισε.

  

Από την πλευρά του, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε αν η απαγόρευση συγκεντρώσεων είναι εισήγηση της επιτροπής, απάντησε ότι… δεν θυμάται. «Δεν θυμάμαι να έχουμε συζητήσει και να εισηγηθήκαμε. Δεν νομίζω, απ’ όσο θυμάμαι», είπε.

  

Οι δυο ειδικοί συμφώνησαν σε κάτι πάντως: ότι γενικά αυτές τις μέρες καλό είναι να μη γίνονται συγκεντρώσεις, να μην υπάρχουν εικόνες όπως στην Ερμού γιατί τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα, γιατί «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» και ό,τι άνοιξε, μπορεί πολύ εύκολα να κλείσει!

Οικονόμου: Άνοιγμα και όχι απαγόρευση

Και ενώ στην ανακοίνωσή της η αστυνομία κάνει λόγω για απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, έκανε λόγο για «άνοιγμα» και όχι επιπλέον περιορισμό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λευτέρης Οικονόμου, επανέλαβε τις διευκρινήσεις της Αστυνομίας ότι η απαγόρευση δεν ελήφθη με αφορμή τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και ειδικότερα με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, ούτε για την προσέλευση των πολιτών στην αγορά.

Όπως τόνισε, από τον περασμένο Μάιο ίσχυαν απαγορεύσεις για λόγους σοβαρών λόγων δημόσιας υγείας και για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν στην αναστολή ή τον περιορισμό στα 9 ή 50 άτομα άτομα, (αναλόγως της κατάστασης) των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων όπως προβλέπονται στο άρθρο 11 του Συντάγματος.

Στα ΦΕΚ για την εφαρμογή του δεύτερου lockdown τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και στο τελευταίο της 23-1-2021, σχετικά με τις συναθροίσεις, αναφέρεται:

«Αναστέλλονται συναθροίσεις/δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α’ 131)».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία καταστολής

Επίθεση στην κυβέρνηση για την απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής.

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις». Την κατηγορεί ότι «αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» και ότι «συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτά είναι τα εξής:

– να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας, εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου

– να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις