«Απαιτείται να έχουμε ερευνητές που θα εργάζονται υπό κατάλληλες ανταγωνιστικές επαγγελματικές συνθήκες»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας.

Το συμβούλιο, συζήτησε για τις προοπτικές ενίσχυσης της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης στα κράτη – μέλη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο νέων πολιτικών και στοχευμένων δράσεων για την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και των επιστημόνων.

Το συμβούλιο αναγνώρισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαμορφώσει ένα καλύτερο ερευνητικό περιβάλλον, ώστε να διευρύνει, προσελκύσει και διατηρήσει τα καλύτερα επιστημονικά και ερευνητικά «ταλέντα» που διαθέτει εντός των συνόρων της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζεται ένα πλέγμα οριζόντιων πολιτικών, με στόχο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες επαγγελματικές συνθήκες, αλλά και να δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας για το ερευνητικό/επιστημονικό δυναμικό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η προώθηση «έξυπνων» εργαλείων και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος.

Σύστημα αξιολόγησης των ερευνητών

Μεταξύ άλλων στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν:

* Ένα οργανωμένο σύστημα αξιολόγησης των ερευνητών για την διεύρυνση του επαγγελματικού τους ορίζοντα.

* Η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών κινήτρων και μεταρρυθμίσεων.

* Η αποτελεσματικότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα.

* Η κατοχύρωση των ερευνητικών δεξιοτήτων για την επαγγελματική εξειδίκευση.

* Η αποτελεσματικότερη σύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

* Ενιαίο σύστημα συνεργασίας, καταγραφής, παρατήρησης και αναφοράς ερευνητικών προγραμμάτων και αποτελεσμάτων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας κατά την τοποθέτηση του στο Συμβούλιο επεσήμανε:

«Οι ερευνητές είναι ο βασικός πυλώνας για οποιοδήποτε ερευνητικό σύστημα θέλει να προωθήσει την επιστήμη μέσω της βασικής έρευνας σε νέα όρια καθώς και την εφαρμοσμένη έρευνα που συνδέεται με την καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η Επιτροπή, όπως η «Πράσινη Συμφωνία», η «Ψηφιακή μετάβαση» και η λειτουργικότητα όλων των τομέων του νέου «Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας» (ERA) απαιτείται να έχουμε ερευνητές που θα εργάζονται υπό κατάλληλες ανταγωνιστικές επαγγελματικές συνθήκες, προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο τους. Η χρηματοδότηση της ερευνητικής δραστηριότητας είναι καταλυτικός συντελεστής και είναι σημαντικό που συνδέονται τα προγράμματα, όπως ο «Ορίζοντας Ευρώπη», τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ), ακόμα και το Erasmus. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για όλους μας, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις κοινές προκλήσεις της νέας εποχής, ειδάλλως οι εξελίξεις θα μας προσπεράσουν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Αίτνα: Εντυπωσιακό βίντεο με το ταξίδι του ηφαιστειακού νέφους στην Αθήνα

Αίτνα: Εντυπωσιακό βίντεο με το ταξίδι του ηφαιστειακού νέφους στην Αθήνα

Συνεχίζεται η δραστηριότητα στο ηφαίστειο, στην Αίτνα της Ιταλίας, δίνοντας εντυπωσιακές εικόνες. Στο βίντεο του meteo παρουσιάζεται η πορεία του ηφαιστειακού νέφους αερίων και τέφρας ... Διαβάστε περισσότερα
Θέμα ωρών η ανακοίνωση παράτασης του lockdown – Εξαδάκτυλος: Πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων

Θέμα ωρών η ανακοίνωση παράτασης του lockdown – Εξαδάκτυλος: Πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων

Το lockdown τυπικά λήγει την Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο, με τα κρούσματα να "χτυπούν" τετραψήφια κάθε μέρα -ακόμα και τα Σαββατοκύριακα πια- μοιάζει μάλλον αδύνατον για τους ειδικούς, ότι θα προχωρήσει ένα "ανοιγμα" του lockdown.
Τζόκερ κλήρωση 2255: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί σήμερα 07/03

Τζόκερ κλήρωση 2255: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί σήμερα 07/03

ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ ΚΥΡΙΑΚΗ 07/03/2021 ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ 2255. Πάνω από 1.300.000 ευρώ μπήκαν… στο τραπέζι για τους νικητές της πρώτης κατηγορίας.  Κλήρωση τζόκερ σήμερα Κυριακή 07/03/2021 και τα λεφτά ήταν… ... Διαβάστε περισσότερα
Στέλνουν ασθενείς με κορονοϊό από την Αττική στη Χαλκίδα για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία (video)

Στέλνουν ασθενείς με κορονοϊό από την Αττική στη Χαλκίδα για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία (video)

Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του κορονοϊού, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας… ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν σε μία ημέρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας

Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν σε μία ημέρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας

Αποκαρδιωτικές είναι οι προβλέψεις ειδικών, για 570 διασωληνωμένους την επόμενη εβδομάδα! Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία δεν πέφτει «καρφίτσα» και οι υγειονομικοί βρίσκονται στα όριά τους.