Τρίτη, 21 Μαΐ
27oC Αθήνα

Απελευθέρωση μεσογειακής φώκιας στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου – Παρών ο Γιώργος Αμυράς

Απελευθέρωση μεσογειακής φώκιας στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου – Παρών ο Γιώργος Αμυράς

Στην απελευθέρωση μίας μεσογειακής φώκιας συμμετείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Το νεαρό θηλαστικό ονόματι «Εύη» απελευθερώθηκε στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Γυάρου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πυρήνες αναπαραγωγής του είδους της μεσογειακής φώκιας. Την απελευθέρωση  της νεαρής «Εύης» επέβλεψε εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Εταιρίας για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Αναστασίας Κομνηνού.

Η φώκια εντοπίστηκε νεογέννητη τον περασμένο Οκτώβρη στην παραλία Πήλι της Εύβοιας από κατοίκους της περιοχής, πιθανότατα εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν.

Η ομάδα διάσωσης της ΜOm κινητοποιήθηκε άμεσα για την περισυλλογή και μεταφορά του θηλαστικού στον Σταθμό Περίθαλψης της οργάνωσης, την επόμενη κιόλας ημέρα.

Η περιπέτεια της «Εύης»

Το νεαρό θηλυκό, ηλικίας μόλις 6 ημερών, ήταν λιποβαρές, αφυδατωμένο και έφερε επιφανειακά τραύματα. Οι αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις της δεν ήταν ενθαρρυντικές. Παρόλα αυτά η μικρή «Εύη», όπως ονομάστηκε προς τιμήν της κατοίκου της περιοχής που την πρόσεχε όλη τη νύχτα που μεσολάβησε, ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στα αυστηρά πρωτόκολλα περίθαλψης που εφαρμόστηκαν από την ομάδα της ΜΟm με την πορεία της υγείας να κρίνεται εντυπωσιακή για ένα ζώο που απογαλακτίστηκε σε τόσο μικρή ηλικία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3,5 μηνών, η φώκια δυνάμωσε και πέρασε επιτυχώς όλα τα στάδια εκπαίδευσης μαθαίνοντας να κολυμπάει. Σήμερα, ζυγίζοντας πλέον 60 κιλά και σε ηλικία στην οποία φυσιολογικά θα αποχωριζόταν τη μητέρα της, η νεαρή πλέον φώκια ταξίδεψε στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου.

Η «Εύη» επέστρεψε στο φυσικό περιβάλλον της και εντάχθηκε με επιτυχία στον τοπικό πληθυσμό του είδους. Για την παρακολούθηση της πορείας της στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι κτηνίατροι της τοποθέτησαν ειδικό δορυφορικό πομπό, συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία επανένταξης ειδών της άγριας πανίδας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Γιώργος Αμυράς: «Μία νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Άλλο ένα θαλάσσιο θηλαστικό επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον, άλλη μια μικρή νίκη για τη διάσωση της βιοποικιλότητας που συνεπάγεται μια μεγάλη νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση. Η περίθαλψη για ορφανές, άρρωστες ή τραυματισμένες φώκιες αποτελεί βασική προτεραιότητα του Σχεδίου Δράσης για τη διατήρηση της Μεσογειακής Φώκιας που έχουμε ήδη σχεδιάσει στο ΥΠΕΝ και πρόκειται να θεσμοθετήσουμε άμεσα στη χώρα μας».

Η Καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού ανέφερε: «Η πολύμηνη προσπάθεια περίθαλψης της Μεσογειακής φώκιας, Εύης από επιστήμονες διαφόρων σχετικών ειδικοτήτων και εθελοντές καθώς και η επιτυχής απελευθέρωση της στο φυσικό της περιβάλλον αποδεικνύει για άλλη μια φοραά πως μόνο μέσα από αρμονικές συνεργασίες και ολιστικές προσεγγίσεις μπορούμε να παλέψουμε για την επιβίωση των ειδών της άγριας πανίδας και ιδιαίτερα των απειλούμενων όπως η Μεσογειακή φώκια! Σύμμαχοι όλοι για την επιβίωση!».

«Πρόγραμμα περίθαλψης, μοναδικό στον κόσμο!»

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm, Παναγιώτης Δενδρινός τόνισε: «Το πρόγραμμα περίθαλψης της Μεσογειακής φώκιας, που υλοποιείται από τη MOm σε συνεργασία με την Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ τα τελευταία 30 χρόνια, είναι το μοναδικό τέτοιου είδους παγκοσμίως και χαιρόμαστε για το ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία το έχει εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διάσωση του είδους».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις