weather-icon °C AΘΗΝΑ

Απεργία ΓΣΕΕ: Ακινητοποιημένα ΜΜΕ, στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Απεργία ΓΣΕΕ: Ακινητοποιημένα ΜΜΕ, στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, σήμερα 28 Νοεμβρίου, φέρνει προβλήματα στην κίνηση, καθώς Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, τρένα, Τραμ και τρόλεϊ θα μείνουν όλη την ημέρα κινητοποιημένα. Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Με ξεχωριστή 24ωρη απεργία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις η ΠΝΟ και δεν θα γίνει κανένα δρομολόγιο πλοίου.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος κι από εκεί ξεκίνησε η πορεία προς τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ, παραδοσιακά, συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια κι από εκεί θα ξεκινήσει την πορεία του προς τη Βουλή. Οι μαθητές συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοτζιά και τα πρωτοβάθμια σωματεία στην συμβολή Στουρνάρη και Πατησίων, μπροστά στο Πολυτεχνείο. 

«Παλεύουμε, διεκδικούμε και τελικά θα καταφέρουμε κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κατρούγκαλου, δουλειά σταθερή και μόνιμη για όλους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση αυτής της απαράδεκτης φοροληστείας του λαού μας και καμιά εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ», τόνισε στη δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι – Οι βασικές διεκδικήσεις

Με βασικό σύνθημα «απεργούμε – αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε», ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, «κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, καθώς και δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές».

– Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.

– Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

-Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία, λόγω ηλικίας.

-Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ.

-Ρητή νομοθετική απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότηση (θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών).

-Πλήρης αποκατάσταση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων.

-Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις.

-Σεβασμός στην αργία της Κυριακής.

-Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

-Προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα.

-Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων.

-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας.

-Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.

-Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας / ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

-Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας.

-Σταθερές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, τις πολυμελείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

-Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

#TAGS MM