Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Απεργία ΜΜΜ: Γιατί δεν κινήθηκαν Προαστιακός και τρένα! Οργή Καραμανλή

Απεργία ΜΜΜ: Γιατί δεν κινήθηκαν Προαστιακός και τρένα! Οργή Καραμανλή

Αδιανόητο μπάχαλο και ταλαιπωρία των πολιτών από την «αιφνιδιαστική» απεργία σε Προαστιακό και τρένα. Μάταια περίμεναν πολίτες στους σταθμούς! Εργαζόμενοι: Είχαμε ενημερώσει εδώ και μέρες. Καραμανλής: Σε απολογία με εντολή Μητσοτάκη.

Αν και όλοι ήξεραν ότι προαστιακός και τρένα δεν θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στα Μέσα Μεταφοράς, όσοι βρέθηκαν το πρωί στους σταθμούς ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη.

Ήταν 06:30 το πρωί της Τρίτης (18.02.2020) όταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι τελικά και αντίθετα με όσα είχε ανακοινώσει το μεσημέρι της Δευτέρας, οι συρμοί του Προαστιακού αλλά και τα τρένα δεν θα κινούνταν καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία.

Μάταια, όπως ενημέρωσε αναγνώστης το newsit.gr πολύ νωρίς το πρωί, δεκάδες πολίτες περίμεναν στους σταθμούς του Προαστιακού. Όχι μόνο δεν πέρασαν οι συρμοί αλλά δεν υπήρχε και καμία επίσημη ενημέρωση. Φυσικά, η οργή όσων μάταια περίμεναν τον προαστιακό για να πάνε στις δουλειές τους, ξεχείλιζε.

Click4more Μπάχαλο και ταλαιπωρία! Άφησαν τον κόσμο να περιμένει στους σταθμούς και μετά ανακοίνωσαν απεργία σε προαστιακό και τρένα!

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η απεργία ήταν «αιφνιδιαστική και απροειδοποίητη». «Λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός», ανέφερε η πρωινή η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ λένε από την πλευρά τους ότι είχαν ενημερώσει τη διοίκηση από την περασμένη Παρασκευή.

Τι έγινε τελικά;

Σύμφωνα πάντα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αιτία που δεν κινήθηκαν Προαστιακός και τρένα σήμερα το πρωί ήταν η αιφνιδιαστική κατάληψη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, η οποία και παραμένει σε εξέλιξη.

Αυτό υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως οι μηχανοδηγοί και συνοδοί τρένων ήταν στη θέση τους, ωστόσο κανένα τρένο δεν μπόρεσε να φύγει από τον σταθμό στου Ρέντη. «Η υπηρεσία θα κάνει ό,τι πρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας», πρόσθεσε.

Καραμανλής: Θα κληθούν σε απολογία με εντολή Μητσοτάκη!

Εξοργισμένος απ’ όσα έγιναν εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Μίλησε για «οργανωμένη μειοψηφία», που κλείδωσε «με το έτσι θέλω» το αμαξοστάσιο και προανήγγειλε κυρώσεις! «Μία οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κλειδώνοντας παρανόμως, αιφνιδιαστικά το αμαξοστάσιο στο Ρέντη. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα. Αν δεν ανοίξει το αμαξοστάσιο όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά», είπε ο Κ. Καραμανλής.

Σημείωσε επίσης ότι ενώ από χθες στις 19.00 πάρθηκε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, δεν ειδοποιήθηκε το επιβατικό κοινό αλλά ούτε και η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ. Και αυτό, είπε, είναι κάτι που «δείχνει τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους και της ελληνικής νοοτροπίας συγκεκριμένων συνδικαλιστών».

«Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές… Δεν μπορεί η συγκεκριμένη μειοψηφία ανθρώπων να κρατά σε ομηρία ανθρώπους», συμπλήρωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε, επίσης, για «μια χούφτα εργαζομένων», που «πήγε με το “έτσι θέλω”, με τσαμπουκά, με νοοτροπίες που θυμίζουν άλλες εποχές και κλείδωσε το αμαξοστάσιο στο Ρέντη, μια οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κατάληψη εργασιακού χώρου και δεν άφησε τους συναδέλφους τους να πάνε για να λειτουργήσει ο προαστιακός».

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής και κάλεσε τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν και να ανοίξει το αμαξοστάσιο στο Ρέντη «αλλιώς οι συνέπειες θα είναι βαριές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ και θα κληθούν σε απολογία οι υπεύθυνοι για την κατάληψη στο αμαξοστάσιο Ρέντη. Σε ερώτηση εάν θα ελεγχθούν μόνο πειθαρχικά, ο υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι η εκτελεστική εξουσία κινείται πειθαρχικά και η δικαστική με τις διαδικασίες που προβλέπει η δικαιοσύνη.

«Θέλουμε να στείλουμε καθαρό μήνυμα ότι δεν μπορεί μια συγκεκριμένη μειοψηφία ανθρώπων να κρατά σε ομηρία και συναδέλφους τους που θέλουν να εργαστούνε αλλά το κυριότερο, τους ανθρώπους αυτούς που περίμεναν σήμερα να επιβιβαστούν τον προαστιακό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Μεταφορών είπε: «Δεν υποκινήθηκαν οι απεργίες από εργατοπατέρες που ανήκουν στην ΝΔ… Σημασία δεν έχει από ποιους υποκινήθηκαν, σημασία έχει πως σήμερα ταλαιπωρήθηκε εκατομμύρια κόσμος».

Οι εργαζόμενοι

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Πάνος Παρασκευόπουλος, οι εργαζόμενοι καλύπτονται για τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία από τα σωματεία τους, τα οποία και συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την προηγούμενη Παρασκευή ο ίδιος είχε ενημερώσει τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και τη Διεύθυνση Κίνησης Αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου.

Η ομοσπονδία εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες είχε ενημερώσει εγκαίρως για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 18ης Φεβρουαρίου, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, Θανάσης Οικονόμου, σε τοποθέτησή του κατά τη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

«Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν συντονισμένα και οργανωμένα προκηρύξει απεργίες από τις 5 Φεβρουαρίου, μετά από ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου. Το νέο ασφαλιστικό καταργεί συγκροτημένα δικαιώματα ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες τα όρια ηλικίας έχουν ήδη ανέβει δύο έως οκτώ χρόνια. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, λόγω των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, μεσα σε πέντε μήνες είχαμε έξι θανάτους εργαζομένων από εμφράγματα πάνω στο τιμόνι», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Καταγγέλλουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του υπουργού Βρούτση εναντίον των εργαζομένων. Είχαμε ενημερώσει και τη διοίκηση και το υπουργείο για την προκήρυξη της απεργίας».

Ποιοι απεργούν σήμερα

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, τραμ και μετρό συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό. 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΑΔΕΔΥ.

Λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν θα ισχύσει σήμερα ο Δακτύλιος, ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λεωφορειολωρίδων.

Σε τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν και οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω απεργιακής κινητοποίησης πέντε ναυτεργατικών σωματείων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Η στάση εργασίας θα γίνει από τις 12:00 έως τις 15:00.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις