Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Απεργία ΠΝΟ: Αναστολή και… βλέπουμε!

Απεργία ΠΝΟ: Αναστολή και… βλέπουμε!

– Η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναστέλλεται μετά από εννέα ημέρες
– Πρόεδρος ΠΝΟ: “Να μη στρέφονται εναντίον μας οι κοινωνικές τάξεις”
– Κουρουμπλής: “Επιτέλους πρυτάνευσε η λογική”
– Με ψήφους 10 – 4 υπέρ της αναστολής η συνεδρίαση
– Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αγροτών και λιμενεργατών σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης

Μετά από εννέα ημέρες απεργίας, η ΠΝΟ αοπφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεοπτική εκπομπή “Καλημέρα”, στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η απόφαση για αναστολή της απεργίας πάρθηκε μετά από ψηφοφορία, με τις ψήφους να είναι 10 – 4 υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης

Όλα αυτά ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης κι ενώ η ένταση τις τελευταίες ημέρες ήταν διάχυτη.

Ο Γ. Χαλάς, πρόεδρος της ΠΝΟ μίλησε στην ίδια εκπομπή και επιβεβαίωσε πως η απεργία αναστέλλεται, αφήνοντας, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον, αφού τόνισε συγκεκριμένα: “Αναστολή της απεργίας και βλέπουμε γιατί τα προβλήματα δεν λύθηκαν“.

Επιπρόσθετα, ζήτησε “να μη στρέφονται εναντίον μας οι κοινωνικές τάξεις”, ενώ συμπλήρωσε πως “δε γίνεται να υποφέρουμε εμείς για πράγματα στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία”.

Λίγο αργότερα παρενέβη τηλεφωνικά και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σχολίασε την απόφαση της αναστολής της απεργίας της ΠΝΟ με μία φράση: “Επιτέλους πρυτάνευσε η λογική”. Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως “το αίτημα για το οποίο έγινε η απεργία, η κυβέρνηση το ικανοποίησε πλήρως από την πρώτη στιγμή”, ενώ ξεκαθάρισε πως “δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης“.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Οι “ασχήμιες”

Το απόγευμα της Παρασκευής έγιναν σοβαρά επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, όπου κατέφθασαν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από την Ιεράπετρα, ζητώντας να φορτωθούν οι νταλίκες με ευπαθή αγροτικά προϊόντα και να προωθηθούν στις αγορές, αφού, όπως τόνιζαν, η παράταση της απεργίας της ΠΝΟ και η μη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας οδηγεί τα προϊόντα τους στις χωματερέςκαι τους ιδίους στην καταστροφή.

Μετά την άφιξή τους, οι αγρότες κινήθηκαν προς το πλοίο BLUE HORIZONπου βρισκόταν στο λιμάνι και εκτόξευσαν φωτοβολίδες, ενώ από το πλοίο οι ναυτεργάτες απάντησαν με ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν ακόμη περισσότερο.

Στη συνέχεια, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι χωρίς να φορτώσει τις νταλίκες, ενώ φωτιά που άναψε σε εκδοτήρια της ΑΝΕΚ, σβήστηκε αργότερα. Στο χώρο του λιμανιού συνεχίζουν να έρχονται και άλλοι αγρότες από διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια των αγροτών στο Ηράκλειο της Κρήτης για την απεργία της ΠΝΟ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στο ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία “αν δεν λογικευτεί, θα αναλάβει τις ευθύνες της”, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο επιστράτευσης, αν και από τα λεγόμενα του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

“Υπομονή μέχρι αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) που συνεδριάζει η ΠΝΟ. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Χρειάζεται ψυχραιμία… Τι να κάνουμε; Να βάλουμε λάδι στη φωτιά; Έχουν δίκιο οι αγρότες”, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Και συνέχισε: “Προσπάθησα μια εβδομάδα να επικρατήσει η λογική και να κρατήσω χαμηλούς τους τόνους. Πιστεύω ότι αύριο θα καταλάβουν όλοι ότι αυτή η ιστορία θα κλείσει. Το πιο εύκολο είναι να βάλω τους ναυτικούς να τσακώνονται με τους αγρότες. Έκανα μια εβδομάδα προσπάθειες να τους πείσω ότι το θέμα που γίνεται η απεργία, δεν υπάρχει. Άν δεν λογικευτεί η ΠΝΟ, θα αναλάβει τις ευθύνες της”.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε