Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Απίστευτο! “Δημόσια κτήματα” σπίτια σε Ψυχικό, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Ν. Ηράκλειο και Περιστέρι!

σπίτια δημόσια κτήματα

– Τουλάχιστον 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, μέχρι στιγμής, έχουν πάρει στα χέρια τους τα… “ραβασάκια”
– Ενημερώνονται ότι τα σπίτια τους είναι… περιουσία του δημοσίου
– Τα ειδοποιητήρια αφορούν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε περιοχές όπως το Ψυχικό, το Γαλάτσι, η Νέα Ιωνία, το Ν. Ηράκλειο και το Περιστέρι
– Έχουν πληρώσει φόρο και τώρα θα πληρώσουν και τα… νομικά έξοδα για να αποδείξουν ότι τα σπίτια τους είναι δικά τους!
– Μηδαμινές οι πιθανότητες να “κερδίσει” κάτι το Δημόσιο αλλά όλα γίνονται λόγω… γραφειοκρατίας!

Ελλάς το μεγαλείο σου… ξανά! Πάνω από 20.000 ιδιοτήτες διαμερισμάτων ενημερώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι τα σπίτια για τα οποία πληρώνουν φόρο, δεν τους… ανήκουν! Αλλά αντιθέτως είναι δασικές εκτάσεις και ανήκουν στο κράτος.

Πρόκειται για σπίτια σε περιοχές όπως το Ψυχικό, το Γαλάτσι, η Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και το Περιστέρι. Και οι ιδιοκτήτες τους έχουν πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Αλλά καλούνται να αποδείξουν ότι… είναι δικά τους!

Τα ραβασάκια

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πήραν, τις τελευταίες εβδομάδες, στα χέρια τους τα… “ραβασάκια” από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής έχουν αποσταλεί πάνω από 20.000 ειδοποιητήρια μόνο στην Αττική. Κατά κύριο λόγο αφορούν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε περιοχές όπως το Ψυχικό, το Γαλάτσι, η Νέα Ιωνία, το Ν. Ηράκλειο και το Περιστέρι.

Ενημερώνονται πως τα σπίτια τους βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις. Που μπορεί θα εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης αλλά δεν έπαψαν να είναι δημόσια κτήματα. Και δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές!

Ένα από τα χιλιάδες ραβασάκια αναφέρει: «Σας αποστέλλουμε αντίγραφο της υποβληθείσας ένστασης από την Υπηρεσία μας στο Κτηματολογικό Γραφείο Ψυχικού Αττικής για ενημέρωσή σας. Προβάλλουμε ίδιο δικαίωμα κυριότητας, καθώς πρόκειται για δάση, δασικές εν γένει και χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν σε σχέδιο πόλης και ενώ απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα, δεν έπαψαν να είναι δημόσια κτήματα, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για ένα μαζικό κύμα διεκδίκησης ιδιωτικών περιουσιών από την πλευρά του Δημοσίου, που προέρχεται από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της παραπάνω υπηρεσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης.

Στην περίπτωση του Ψυχικού, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 717 ενστάσεις του Δημοσίου, απέναντι σε αντίστοιχο αριθμό ΚΑΕΚ (πρόκειται για την ταυτότητα που παίρνει κάθε δικαίωμα επί ακινήτου που εγγράφεται στο Κτηματολόγιο).

 

Πρόβλημα του… ‘20

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου, θεωρεί πως όταν εντάχθηκε η περιοχή στο σχέδιο πόλης, τη δεκαετία του 1920, ήταν δασική.

Μηχανικοί με εμπειρία σε σχετικά ζητήματα αναφέρουν στην Καθημερινή ότι όλες οι περιοχές της χώρας που εντάχθηκαν στο σχέδιο πριν από το 1975, δηλαδή πριν από τη θέσπιση του πιο πρόσφατου Συντάγματος που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα (μετά και τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει έκτοτε), αποτελούν ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Και αυτό γιατί ναι μεν έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα, όχι όμως και τον δημόσιο, διότι δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές πράξεις αποχαρακτηρισμού (με βάση τα όσα ορίζει η σημερινή νομοθεσία).

Αυτό προκύπτει λόγω του ότι οι δήμοι δεν ήταν υποχρεωμένοι μέχρι το 1975 να ζητούν γνωμοδότηση και έγκριση από τα κατά τόπους δασαρχεία για την ένταξη περιοχών τους στο σχέδιο πόλης.

Το… “μπέρδεμα”

Σήμερα, λοιπόν με αφορμή τη διαδικασία της κτηματογράφησης, τα κατά τόπους δασαρχεία στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας τις περιοχές που, κατά την κρίση τους (και με βάση τις αμφιβόλου αξιοπιστίας αεροφωτογραφίες της περιόδου 1945 – 1960), ήταν δάση στο παρελθόν.

Γραφειοκρατία

Και “γεννάται” το ερώτημα γιατί το Δημόσιο μπαίνει στη διαδικασία να διεκδικήσει περιοχές και διαμερίσματα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο να του… δοθούν; Η απάντηση είναι μια λέξη: γραφειοκρατία!

Γιατί οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας είναι, επί της ουσίας, υποχρεωμένοι να κάνουν όλες αυτές τις ενέργειες. Από τη στιγμή που το αρμόδιο δασαρχείο τούς κοινοποιεί ότι τα παραπάνω δικαιώματα έχουν δημόσιο χαρακτήρα, οι υπηρεσίες οφείλουν να προχωρήσουν σε ενστάσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να κατηγορηθούν για απιστία και για μη προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου!

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες καλούνται να αποδείξουν (και να πληρώσουν τα νομικά έξοδα) για το… αυτονόητο. Ότι δηλαδή είναι οι νόμιμοι κάτοχοι της περιουσίας τους. Για την οποία έχουν πληρώσει και φόρο…

Πηγή: Καθημερινή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις