Ελλάδα

Απίστευτο και όμως ελληνικό! Δεν βρίσκουν τράπεζα να πληρώσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις

- Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαθέσιμα 700 εκατ. αλλά το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κάνει σύμβαση με Τράπεζα - Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τράπεζα για να πληρώσουμε» - Παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του ποσού

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταβάλλονται – προκαταβολή – από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγροτικές επιδοτήσεις στους δικαιούχους. Εφέτος οι αρμόδιοι παράγοντες έλεγαν επισήμως και ανεπισήμως ότι η πληρωμή θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, σήμερα ή αύριο. Και εδώ συμβαίνει το απίστευτο γεγονός. Ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει έτοιμος να πραγματοποιήσει την πληρωμή, 700 εκατ. το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει συνάψει εγκαίρως την σχετική σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της οποίας γίνεται η πληρωμή.

Η σχετική σύμβαση βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και όπως ομολογεί ο Α’  Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης «αυτή την στιγμή δεν έχουμε τράπεζα για να πληρώσουμε». Κατά συνέπεια είναι άγνωστο πότε θα ξεμπλοκάρει η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να γίνει η πληρωμή.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν φτάνει κάποιοι να κάνουν καλά την δουλειά τους, εν προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά πρέπει να κάνουν κάτι ανάλογο και οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς, εν προκειμένου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη, το οποίο και προφανώς δεν την έχει κάνει καλά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι έως το τέλος Οκτωβρίου 2018 θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το 70% της ενιαίας ενίσχυσης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιμος να πληρώσει μόλις βγει η απόφαση τονίζει ο Ά αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης, στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης, χωρίς να μπορεί να πει το ακριβώς πότε.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτή τη στιγμή δεν έχει τράπεζα για να πληρώσει τις επιδοτήσεις. Αυτά είναι τα λόγια του Ά Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη, αφού ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς.

Και ενώ από αυτήν την εβδομάδα είχαν την ελπίδα οι αγρότες να δουν το 70% της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς τους, παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του ποσού. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει την πληρωμή μόλις υπογραφεί η σύμβαση και σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 Οκτωβρίου αλλά όλα εξαρτώνται από το ελεγκτικό συνέδριο.

Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κλπ.), ενώ όσοι είχαν μεταβολές στα δικαιώματα τους θα δουν μετά τους ελέγχους τις επιδοτήσεις.

Η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2018 που κυμαίνεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ θα πληρωθεί κανονικά τονίζει ο κ. Αποστολάκης, ενώ του χρόνου θα επανακαθοριστούν οι μειονεκτικές περιοχές και θα φανεί αν και ποιες θα αποχαρακτηριστούν.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων κυμαίνεται στα 1,6 δις ευρώ και στην πρώτη δόση θα μοιραστούν 700 εκατομμύρια σε περισσότερους από 600.000 παραγωγούς.

Τέλος, σε ότι αφορά στην ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017 και αυτό θα προσδιοριστεί από το πράσινο φως του ελεγκτικού συνεδρίου για τη σύμβαση του Υπουργείου με την Τράπεζα Πειραιώς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σοκάρει ο πατέρας της 14χρονης που ξυλοκοπήθηκε από 3 ανήλικες στη Θεσσαλονίκη - «Της έσπασαν δόντια και τη χτυπούσαν με κλωτσιές παντού»
«Αυτό που την έσωσε από τα χειρότερα είναι ότι η Μαρία πάει εδώ και οκτώ χρόνια Ταε Κβο Ντο» λέει στο newsit.gr o πατέρας της μαθήτριας
Σχολική αίθουσα / Eurokinissi φωτογραφία αρχείου 6
Εκτός λειτουργίας Taxisnet, πόθεν έσχες και e-παράβολο μέσα στον Μάιο λόγω αναβάθμισης
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες για ένα χρονικό διάστημα λόγω αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
EUROKINISSI
Ανατίναζαν ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική με λεία 170.000 ευρώ - Έριχναν λευκή σκόνη στα αυτοκίνητά τους για να εξαφανίσουν τα ίχνη
Σε βάρος των δύο δραστών των διαρρήξεων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διακεκριμένης κλοπής, της έκρηξης, καθώς και για το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών
Εξιχνίαση διαρρήξεων σε ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική
Eγκληματικές οργανώσεις διακινούσαν ναρκωτικά μέσα σε γήπεδα της Θεσσαλονίκης – Οι κωδικές λέξεις και οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί
24 συλλήψεις - Με σκοπό τα μέλη της οργάνωσης να κινούνται «ελεύθερα», είχαν ενοικιάσει το κυλικείο εντός του γηπέδου της ομάδας τους
Ναρκωτικά λεφτά και όπλα 2
Η κατάθεση της Σοφίας Παυλίδου για τον ξυλοδαρμό της από τον Μάνο Παπαγιάννη: «Έσπασε την πόρτα και με έπιασε από τον λαιμό»
"Η Κόνι Μεταξά μου έλεγε «κάνε κάτι για αυτό» έντρομη, «γιατί φοβάμαι ότι θα με σαπίσει και εμένα στο ξύλο. Κάνε μήνυση για να μπει αυτόφωρο»" είπε στην κατάθεσή της
Η Μαρία Παυλίδου 1