Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Απίστευτο βίντεο: Η θέα από το παράθυρο ενός αγωνιστή του 1821

Απίστευτο βίντεο: Η θέα από το παράθυρο ενός αγωνιστή του 1821

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Στο λιμανάκι της Νέας Φώκαιας στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, πάνω στον λόφο, δεσπόζει ο Πύργος της Φώκαιας. Εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Σήμα κατατεθέν της περιοχής, ο βυζαντινός αυτός Πύργος της Φώκαιας στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής δεσπόζει επιβλητικός στο λόφο που βρίσκεται δεξιά του λιμανιού της Νέας Φώκαιας.

Είναι πέτρινος, με ύψος 28 μέτρα και είναι ο μοναδικός που σώζεται μέχρι τις επάλξεις του. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 1407 σε θέση προϊστορικής εγκατάστασης, για την προστασία του μετοχίου της Μονής Αγ. Παύλου.

Το 1821 πυρπολήθηκε και το 1976 ανακατασκευάστηκε η στέγη του. Γύρω από τον πύργο σώζονται ερειπωμένα τμήματα της ανατολικής και νότιας πτέρυγας του μετοχίου και ναΐσκος του 1868.

Στον Πύργο, το 1821, είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς.

Ακριβώς δίπλα στον Πύργο βρίσκεται το εκκλησάκι των Δώδεκα Αποστόλων. Χτίστηκε το 1868 στο μετόχι της Αγιορείτικης μονής του Αγίου Παύλου. Το μετόχι άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1407 στην περιοχή με χρυσόβουλο του Ιωάννου του Ζ’ του Παλαιολόγου. Το πετρόχτιστο εκκλησάκι των 12 Αποστόλων ήταν ο πρώτος ενοριακός ναός των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1924.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις