Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Από βδομάδα το σχέδιο για μετά τις 14 Δεκεμβρίου – Δύσκολα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Από βδομάδα το σχέδιο για μετά τις 14 Δεκεμβρίου – Δύσκολα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το συνολικό της σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου και το lockdown, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣKAI ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι αυτό το σχέδιο θα είναι συνολικό και όχι αποσπασματικό.

«Έχουμε παρατείνει τα μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου, άρα έχουμε το χρονικό διάστημα για να δούμε τα θέματα και να ενημερώσουμε τους πολίτες υπεύθυνα για το τι θα πρέπει να περιμένουν», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως προς το παρόν βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θ’ ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα.

«Οι πολίτες, μετά από 10 μήνες κόπωσης, ζητούν ν’ ανοίξουμε με ασφάλεια. Γι’ αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών κι έτσι θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», επισήμανε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διάφορα μέλη της επιτροπής των ειδικών που να εκφράζουν στο δημόσιο λόγο τις απόψεις τους, αλλά οι εισηγήσεις της επιτροπής είναι αυτές που λαμβάνει υπόψη της για τις τελικές της αποφάσεις η κυβέρνηση. Ειδικά δε για την παράταση του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τέθηκαν καν θέμα συζήτησης με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της πολλούς δείκτες, όπως αυτόν των κρουσμάτων και της πίεσης στο σύστημα υγείας. Χαρακτήρισε δε ως ενθαρρυντικό στοιχείο τη μείωση των νοσηλειών για κορονοϊό σε απλές κλίνες, αλλά πρόσθεσε πως ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός και αυτά όλα πρέπει να σταθμιστούν. Ανέφερε, επίσης, ότι ο δείκτης των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε, όπως και ο δείκτης θετικότητας στα τεστ και ο δείκτης μετάδοσης (Rt) που πέφτει, έστω και πιο αργά, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν έχουν αποτύχει τα μέτρα»

Σε ερώτηση για τους λόγους που η αποκλιμάκωση είναι αργή, ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως πρόκειται για συνδυασμό πολλών πραγμάτων. «Δεν νομίζω, όμως, ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα», τόνισε, αναφέροντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί π.χ. μια εβδομάδα ή 10 μέρες νωρίτερα τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά την ώρα που γινόταν η σχετική συζήτηση ουδείς είχε εισηγηθεί lockdown. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι η κόπωση του πληθυσμού είναι μεγάλη και γι’ αυτό, όπως είπε, κανείς δεν κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να τηρηθούν τα μέτρα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ότι δύο από τους παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση ήταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη και οι είσοδοι και έξοδοι από τη χώρα στα βόρεια σύνορα. Ερωτηθείς, τέλος, εάν υπήρξαν εισηγήσεις για πιο σκληρά μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε τέτοια κατεύθυνση από τους ειδικούς και υποστήριξε ότι «η μίξη των μέτρων είναι στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για ν’ αποδώσουν».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι φαίνεται πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και του γεγονότος ότι σε μια «καθαρή» περιοχή θα υπάρξει χαλάρωση κι έτσι τα κρούσματα θα πάρουν γρήγορα την ανιούσα. Επισήμανε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και διαφορετικά μέτρα» κι επανέλαβε πως «σημασία έχει να τηρούμε όλοι τα μέτρα και να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

«Το εμβόλιο δεν θα λείψει από κανέναν που θα ζητήσει να το κάνει»

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην προετοιμασία κι επανέλαβε ότι θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και σε κανονική ροή θα εμβολιάζονται 2.117.000 πολίτες κάθε μήνα. «Σημασία έχει να προμηθευτούμε την πρώτη δόση και ν’ αρχίσει η ροή των εμβολιασμών. Το αναμένουμε τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, αναμένουμε την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια», σχολίασε, διαβεβαιώνοντας πως με την προμήθεια των 25 εκατ. δόσεων που έχουν εξασφαλιστεί από την προαγορά μέσω της ΕΕ υπερκαλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού. Ανέφερε δε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν και εθελοντικό για όλους και πως έως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού με προτεραιοποίηση που ξεκινά από τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε, εξάλλου, πως θα γίνει εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για την ανάγκη εμβολιασμού και γι’ αυτό θα είναι χρήσιμο το παράδειγμα προσωπικοτήτων απ’ όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της πολιτικής. Κατέληξε δε επαναλαμβάνοντας με έμφαση πως «υπάρχει σχεδιασμός να μη λείψει το εμβόλιο από κανέναν που θα ζητήσει να το κάνει».

«Ένα κι ενιαίο το μητρώο των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ»

Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες για «διπλά βιβλία» στον ΕΟΔΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός πως υπάρχει ένα, ενιαίο μητρώο που δημοσιεύεται καθημερινά και στις περιοδικές εκθέσεις του Παρατηρητηρίου COVID-19, οι οποίες είναι 25 έως σήμερα. Επίσης, τόνισε πως οι ειδικοί έχουν δηλώσει επώνυμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταγραφή των κρουσμάτων και ότι αντιθέτως ο κ. Τσίπρας, μολονότι επικαλέστηκε τους ειδικούς χθες στη Βουλή για να στηρίξει αυτές τις καταγγελίες, δεν ανέφερε ούτε ένα όνομα ειδικού που να δηλώνει τα ίδια μ’ εκείνον. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση όπου η κυβέρνηση να μην ακολούθησε τις εισηγήσεις των ειδικών και πως τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής δεν μπορούν να γίνουν φέιγ-βολάν, όπως ζητάει η αντιπολίτευση.

Για τη φωτογραφία του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει να χαιρετάει ή να φωτογραφίζεται με τους πολίτες και συγκεκριμένα είπε πως ο ίδιος είχε αναφέρει, όταν ανακοίνωσε τα μέτρα για το lockdown, πως αν η άθληση γίνεται εντός νομού, τότε αυτό επιτρέπεται. Επίσης, αυτός που αθλείται δεν είναι υποχρεωτικό να φοράει μάσκα. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε κανένα ζήτημα από την πλευρά του πρωθυπουργού», κατέληξε.

Σχετικά με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση όποιος θέλει να τιμήσει τη μνήμη του να το κάνει με τρόπο που δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις εθνικών και άλλων εορτών.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρειαστεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις»

Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Πέτσας αφενός διαβεβαίωσε ότι θα λυθούν άμεσα τυχόν προβλήματα με τις πληρωμές εργαζομένων σε αναστολή. Αφετέρου, σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ’ τρίμηνο, επιβεβαίωσε ότι αναμένεται ύφεση για τη χρονιά που τρέχει, αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Το θέμα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε ισχυρό ριμπάουντ την επόμενη χρονιά και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε – και θα το κάνουμε, για όσο χρόνο χρειαστεί – νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να βγουν όλοι όρθιοι από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Να μην εκτοξευτεί η ανεργία ή να μπουν λουκέτα και για να έχουμε ισχυρή ανάκαμψη γρήγορα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις