Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Απόφαση κόλαφος από το ΣτΕ κατά Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Απόφαση κόλαφος από το ΣτΕ κατά Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Με μία απόφαση κόλαφος κατά της κυβέρνησης, το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει την απόφαση του υπουργείου για ανάκληση των τεχνικών μελετών της εταιρείας, που ουσιαστικά σημαίνει πως είναι άκυρη η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες που αφορούν στα έργα στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Κατά της απόφασης του κ. Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, με την οποία ζητούσαν να εκδοθεί την προσωρινή διαταγή για αναστολή της υπουργικής απόφασης που είχε ληφθεί στις 19 Αυγούστου.

Η απόφαση του ΣτΕ αναλυτικά:

-έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έγκρισης του Συμπληρωματικού Προσαρτήματος Εμπλουτισμού με την ΣτΕ 221/2016 (απόφαση Π. Λαφαζάνη)

– απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έκδοσης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών υπ’ αρ. 84/2015 και 114/2015 (ΣτΕ 220/2016).

-απέρριψε (απόφαση 222/2016) την αίτηση ακυρώσεως του Δασικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (Μπάλιας) κατά του Προσαρτήματος 3 (ζητήμα φραγμάτων).

-απέρριψε (απόφαση 223/2016) την αίτηση ακυρώσεως του Αγγελόγλου κατά του Προσαρτήματος 3. Ζητούσε δηλαδή να ακυρωθεί ως παράνομη η από 17.9.2014 απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του υποέργου “μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών”, με αντικείμενο την τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου στις Σκουριές.

Άμεση ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου

Με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

 

Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

 

Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε