Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Απογευματινά χειρουργεία: Επίσημη πρώτη σε «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ – Ο προγραμματισμός και το κοστολόγιο

Απογευματινά χειρουργεία: Επίσημη πρώτη σε «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ – Ο προγραμματισμός και το κοστολόγιο

Το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης ανοίγει πρώτο τις πόρτες του στον νέο θεσμό με τα απογευματινά χειρουργεία σήμερα, Τρίτη (12.03.24) στις 4 το απόγευμα.

Μία ώρα αργότερα, στις 5 το απόγευμα ξεκινά και το πρώτο χειρουργείο και στο δεύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που εντάσσεται στην απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων στο ΕΣΥ. Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Συμβολική θα είναι και στα δύο νοσοκομεία, η παρουσία στα εγκαίνια των απογευματινών χειρουργείων, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα, του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Να σημειωθεί ότι και στα δύο νοσοκομεία θα χειρουργηθούν συνολικά οι πέντε πρώτοι ασθενείς, επί πληρωμή.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» θα διεξαχθούν δύο ορθοπεδικά χειρουργεία (αρθροπλαστική γόνατος) και δύο επεμβάσεις γενικής χειρουργικής (χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης), σε έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Ένας ακόμη ασθενής θα χειρουργηθεί στο ΑΧΕΠΑ.

Οι περισσότεροι από τους πέντε πρώτους ασθενείς που θα χειρουργηθούν αύριο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τακτικό χειρουργείο … από το 2020!

Να σημειωθεί πως το «Παπαγεωργίου» έχει λίστα αναμονής που μετρά σχεδόν 9.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 14.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από ένα χρόνο, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Επιτροπή Χειρουργείου του «Παπαγεωργίου», στα απογευματινά χειρουργεία του Νοσοκομείου (για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για αρχή 2 από τις περίπου 10 ενεργές χειρουργικές αίθουσες των πρωινών χειρουργείων), θα διεξάγονται:

10 με 15 επεμβάσεις ανά εβδομάδα

40 με 60 επεμβάσεις τον μήνα

Μετά το «Παπαγεωργίου» και το ΑΧΕΠΑ εντός της εβδομάδας ακολουθούν και άλλα νοσοκομεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και δηλώνουν έτοιμα, να ξεκινήσουν την απογευματινή τους λειτουργία.

Ενδεικτικά, κι όπως προέκυψε μετά τη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής (08.03.24), ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, έπονται τα νοσοκομεία: “Ευαγγελισμός”, Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία”, Γενικό Κρατικό “Γ. Γεννήματας”, Νοσοκομείο “Αττικόν”, αλλά και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Πόσα θα πληρώνουν οι ασθενείς

Με βάση την κατάταξη της βαρύτητας των χειρουργείων σε 6 κατηγορίες, τα χειρουργεία που θα διεξαχθούν σήμερα ανήκουν στις κατηγορίες “πολύ μικρής” και “μικρής” βαρύτητας, ενώ τα ορθοπεδικά ανήκουν στην κατηγορία των “βαρύτερων” χειρουργείων.

Με βάση το κοστολόγιο των νέων απογευματινών χειρουργείων, όπως προσδιορίστηκε στην πρόσφατη νομοθεσία από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, ο ασθενής θα επιβαρύνεται συνολικά για τα επί πληρωμή των χειρουργείων στο ΕΣΥ, από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ, ποσό που -σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας- είναι σχεδόν στο 1/3 του ποσού που θα κατέβαλε ο πολίτης στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα, το απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ για τη βουβωνοκήλη κοστίζει 500 ευρώ, ενώ στο ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500ευρώ στο απογευματινό χειρουργείο θα στοιχίζει από 500 έως 1.200 ευρώ.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να μειωθεί η τεράστια λίστα αναμονής που υπάρχει σήμερα στο ΕΣΥ και περιλαμβάνει 102.000 ασθενείς που περιμένουν να υποβληθούν σε επέμβαση, ενώ τα 50.000 από τα χειρουργεία αυτά θα γίνουν δωρεάν στην απογευματινή λειτουργία του συστήματος Υγείας, με κονδύλια που θα εκταμιευθούν από τον Απρίλιο και μετά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντιδρούν οι γιατροί

Την ίδια στιγμή, οι νοσοκομειακοί γιατροί της συμπρωτεύουσας (ΕΝΙΘ) οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12:30 έξω από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και προχωρούν και σε τρίωρη στάση εργασίας (12:00 – 15:00).

«Με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ, η κυβέρνηση ξεπερνάει τον εαυτό της και προχωράει πολλαπλά βήματα περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ανακοίνωσή τους, προτρέποντας το υπουργείο Υγείας, αντί να οργανώνει «επικοινωνιακές φιέστες», όπως λένε οι γιατροί, να ενισχύσει με προσωπικό το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αντίθετος δηλώνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΘΣ), ο οποίος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες -αυτονόητη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- καθίσταται άκρως προβληματική», σημειώνει χαρακτηριστικά στη μακροσκελή ανακοίνωσή του ο ΙΣΘ.

Ως προς το σκέλος που προβλέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο ΙΣΘ σχολιάζει πως πρέπει να είναι ξεκάθαρο το εργασιακό καθεστώς, ενώ για όσους επιλέξους και ιδιωτικό έργο θα πρέπει να υπάρξει, όπως λένε οι γιατροί, «μετατροπή των θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής σε θέσεις part time, ώστε για κάθε μια θέση γιατρών του ΕΣΥ να προκύψουν 2 θέσεις part time. Με αυτό τον τρόπο θα δίδεται η δυνατότητα πάλι με ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς και «επί ίσοις όροις» σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να απασχοληθούν στο ΕΣΥ», καταλήγει ο ΙΣΘ.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις