Τετάρτη, 29 Μαΐ
20oC Αθήνα

Απογραφή 2021: Παράταση μέχρι 13 Δεκεμβρίου

Απογραφή 2021: Παράταση μέχρι 13 Δεκεμβρίου

Ήταν αναμενόμενο, έγινε και πράξη: η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε παράταση για την ηλεκτρονική απογραφή, η οποία, βάσει προγραμματισμού, θα τελείωνε σήμερα 26 Νοεμβρίου. 

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι δίνει παράταση στην ηλεκτρονική απογραφή του πληθυσμού έως τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου. 

Εδώ και μέρες υπήρχαν αναφορές από πολίτες πως δεν τους είχε φτάσει ο ειδικός κωδικός, προκειμένου να μπουν στο gov.gr και με αυτόν να κάνουν την ηλεκτρονική απογραφή, είχαν αυξηθεί και έτσι η ΕΛΣΤΑΤ αποφάσισε να δώσει μια παράταση δυο εβδομάδων στη διαδικασία. 

«Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021» αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ σε ανακοίνωσή της.

Η απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών έχει ξεκινήσει από την ΕΛΣΤΑΤ από τις 22 Οκτωβρίου και η συμμετοχή των πολιτών (παρά τους… αρνητές που εμφανίστηκαν και γι’ αυτό με αποτέλεσμα τραγελαφικά περιστατικά) είναι μεγάλη, αφού για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία ο πολίτης να κάνει μόνος του τη διαδικασία και εφόσον δεν μπορεί ή χρειαστεί βοήθεια να επικοινωνήσει με απογραφέα. 

Μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Πως γίνεται η απογραφή

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία σας έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που

    περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

    Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα όπως καταυλισμοί, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, Δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς Απογραφείς, με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς και οι 12.500 Τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.

Αναλυτικές πληροφορίες για την απογραφή

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό: 211 12 12 032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις