Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Απολογία Διώτη για λίστα Λαγκάρντ: «Δεν τέλεσα καμία αξιόποινη πράξη»

Διώτης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, για την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Και συγκεκριμένα τους χειρισμούς του από τη στιγμή που έλαβε στα χέρια του τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και μετά.

Σήμερα ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος απολογήθηκε ενώπιον του Β΄Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ενώ στις 6 Οκτωβρίου 2017 η εισαγγελέας της έδρας πρόκειται να προτείνει επί της ενοχή του ή όχι για τη λίστα Λαγκάρντ.

“Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, δεν τέλεσα καμία αξιοποινη πράξη, εάν ειχα την παραμικρή ευθύνη θα την ομολογούσα. Απεδείχθη περίτρανα οτι είμαι αθώος! Σας ζητώ να με απαλλάξετε” αναφέρε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης στην απολογία του.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του επέμεινε στην άποψη που είχε εκφράσει εξαρχής ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ καθώς αποτελούσε παράνομο αποκτειθέν υλικό.

“Σας προσκόμισα στοιχεια οτι και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί αλλα τα κατέστρεψαν κιόλας.Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω, ότι απαγορευόταν απο τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας” επισήμανε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας στην απολογία του.

Με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, ο πρώην εισαγγελέας αναφέρθηκε στην πορεία ζωή τους, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε γόνος μία πάφτωχης αργοτικής οικογένειας, κατάφερε, σε πείσμα των συνθηκών, να εισαχθεί στο εισαγγελικό σώμα.

“Είμαι περήφανος διότι ζω με τη σύνταξη μου και την έντιμη πενία μου.Έλεγαν οτι αν το Δημόσιο αξιοποιούσε τη λίστα Λαγκάρντ θα εισέπραττε 80-100 δις ευρω.Με παρεδωσαν βορά στα ΜΜΕ.Αυτό αποτελεί μία εξήγηση γιατί οδηγήθηκαν τα πραγματα εδώ και γιατί οι δικαστές που με παρέπεμψαν δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν σε αυτα τα λαϊκίστικα που ακούστηκαν”.

Ο κ. Διώτης δέχθηκε “βροχή” ερωτήσεων από την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Δικαστήριου σχετικά με τους χειρισμούς και τις ενέργειες του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Διώτης για λίστα Λαγκάρντ

Πρόεδρος : Γιατι παίρνετε το cd, το αντιγράφετε, το καταστρέφετε και δίνετε το αντίγραφο μετά στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο;
Κατηγορούμενος : Οταν πήρα το cd, έβγαλα ένα αντιραφο ασφαλείας και το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Έβγαλα και κάποιες εκτυπώσεις που μου ζήτησε. Και το κατέστραψα το αντίγραφο, να το κρατήσω να το κανω τι;
Πρόεδρος : Εισαγγελέας ήσασταν, δεν είχατε την περιέργεια τι στο καλό είναι αυτό το cd;
Κατηγορούμενος: Ενημέρωσα τον κ. Βενιζελο
Πρόεδρος: Μα ολόκληρος γραμματέας του σδοε…μόνο δύο μερες το κρατησατε…

Κατηγορούμενος : Έιχα άλλη ερευνα που υπερκάλυπτε και τη λίστα λαγκάρντ (…)Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δεν είναι καν προανακριτικός υπάλληλος. Δεν ήμουν εισαγγελέας τοτε.
Πρόεδρος: Ο γραμματεας του ΣΔΟΕ ειναι υπάλληλος της Κυβέρνησης;
Κατηγορούμενος :Ναι
Πρόεδρος : Και φυγατε εσεις απο εισαγγελέας για να γίνετε υπάλληλος της Κυβέρνησης. Αν δηλαδη σας ελεγε η κυβερνηση να μην την χρησιμοποιείσετε τη λίστα, δεν θα την χρησιμοποιούσατε;
Κατηγορούμενος: Η Κυβέρνηση ειπε οτι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχεσεις με την Ελβετία..
Πρόεδρος: Αφού μου το λέτε έτσι…
(…)

Εισαγγελέας: Γιατί να το παρετε το cd εξαρχης; Aυτή η απορία δεν μου έχει λυθεί!Τι σας εμπόδιζε, βλεποντας ονοματα με υψηλες καταθέσεις να ελεγχθούν;
Κατηγορούμενος: Ελάτε και φωνάξτε οποιονδήποτε για ελεγχο. Θα σας πει δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία(..)Στο τελος θα κατηγορηθω γιατι δεν ελεγξα ολους Ελληνες(…) Μου λέτε δηλαδή να ψάξω μια λίστα κάποιου που την έκλεψε απο μία Ελβετική τραπεζα και την παζάρευε και την πουλούσε για ποιον λογο; Υπαρχουν νόμιμοι τρόποι…Μου λετε γιατι σε τρεις ημερες δεν γκρέμισα τον ναό του Σολωμοντα και να τον ξαναχτίσω…

Εισαγγελέας : Με τι κριτηριο δίνονταν οι εντολές για έλεγχο;
Κατηγορούμενος : Με βαση καταγγελίες ή με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες ομάδες ( γιατροι κολωνακιου πχ).
Εισαγγελέας : Δεν θα μπορούσατε τα πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ να ενταχθούν σε καποια κριτήρια επαγγελματικα;
Κατηγορούμενος : Το εκανα με μεγαλη ερευνα…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις