Ελλάδα

Αποζημίωση σε πελάτισσα που κατηγορήθηκε άδικα για κλοπή

  Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει αποζημίωση στην πελάτισσα, για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της προσβολής της προσωπικότητάς της.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου,  όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, κατά δε το άρθρο 59 του Αστικού Κώδικα, το δικαστήριο ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που έχει προσβληθεί». 

 Η πελάτισσα παραμονές Πάσχα του 1996 επισκέφθηκε επί της οδού Ερμού των Αθηνών κατάστημα για αγορά παιδικών ενδυμάτων. Όταν επέλεξε τα εμπορεύματα που θα αγόραζε, απευθύνθηκε στην ταμία του καταστήματος και ζήτησε να κρατηθούν αυτά επί διήμερο, επειδή δεν διέθετε χρήματα για την πληρωμή της αξίας τους, πράγμα το οποίο και έγινε. 

Η πελάτισσα μόλις απομακρύνθηκε από το κατάστημα και έφθασε στη διασταύρωση των οδών Νίκης και Καραγεώργη Σερβίας, ακινητοποιήθηκε από δύο αστυνομικούς με πολιτική περιβολή, οι οποίοι δήλωσαν την ιδιότητά τους, επιδεικνύοντας και τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες και ζήτησαν να προβούν σε έρευνα των προσωπικών της αντικειμένων, ως υπόπτου κλοπής. Έτσι, την οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, την υπέβαλαν σε σωματική έρευνα και έρευνα των προσωπικών της αντικειμένων και κρατήθηκε εκεί για την εξακρίβωση των στοιχείων της ταυτότητάς της.

Οι δύο αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη σύλληψή της με υπόδειξη της υπαλλήλου του καταστήματος, από την οποία θεωρήθηκε «ως ύποπτη κλοπής, επειδή περιφερόταν στο χώρο του καταστήματος επί δύο ώρες χωρίς να αγοράζει τίποτε, ενώ συγχρόνως μετακινούσε αλλεπάλληλα τα εμπορεύματα που βρίσκονταν στα ράφια του καταστήματος, για να περιεργασθεί. Η εν λόγω δε υπάλληλος του καταστήματος υπέδειξε την πελάτισσα στους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν μεταβεί με δική τους πρωτοβουλία στο κατάστημα, στο πλαίσιο τακτικής περιπολίας που εκτελούσαν κατ’ εκείνες τις ημέρες, για την πρόληψη και καταστολή κλοπών, ενόψει αυξημένης κίνησης στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής λόγω των εορτών του Πάσχα». 

Η σύλληψη και η σωματική έρευνα που δέχτηκε η πελάτισσα ήταν μειωτική την τιμή και την υπόληψη της, καθώς επίσης προσεβλήθη η προσωπικότητα της, καταλήγει η δικαστική απόφαση και επιδίκασε αποζημίωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Γολγοθάς των πυρόπληκτων στη Κερατέα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Είμαι 11 μέρες χωρίς ρεύμα»
Χωρίς ρεύμα, με καμένα σπίτια και ζώα, οι πυρόπληκτοι της χώρας προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους
Η κυρία Αργυρώ Πάλλα ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 11 μέρες 2
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ δεν καταρρέει» – Πρώτη στην ΕΕ σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες η Ελλάδα δείχνει η Eurostat
Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι τα στοιχεία είναι ίδια από το 2016, «είμαστε πάντα τελευταίοι», του χρόνου στη δημοσκόπηση της Eurostat «θα είμαστε πολύ καλύτερα» - Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου σε κέντρο υγείας ελληνικού νησιού
Άδωνις Γεωργιάδης
8