Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Άρειος Πάγος: Να εξυπηρετούνται μόνο κατεπείγουσες υποθέσεις

Άρειος Πάγος: Να εξυπηρετούνται μόνο κατεπείγουσες υποθέσεις

Με εγκύκλιο του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας ζητάει οι εισαγγελίες όλης της χώρας να συμμορφωθούν με την υπουργική απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και να εξυπηρετούν μόνο κατεπείγουσες υποθέσεις.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«Προς

τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας

Επόμενοι της ρυθμίσεως της Υπουργικής Απόφασης Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15-3-2020 (ΦΕΚ τ. Β΄ 864/15-3-2020) και ενόψει της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί από  τη διάδοση της νόσου του κορωνοϊού είναι αυτονόητο, ότι η διαλαμβανόμενη στην παρ. 5 του άρθρου τρίτου της εν λόγω απόφασης λειτουργία των Εισαγγελιών της Χώρας, θα ακολουθεί το γράμμα και το πνεύμα της Υπουργικής Απόφασης και θα είναι περιοριζόμενη αυστηρά στις υποθέσεις που προβλέπει η απόφαση και περαιτέρω σε εξαιρετικά μειωμένο αριθμό διεκπεραίωσης υποθέσεων και διαδικασιών που είναι κατεπείγουσες και επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπισή τους.

Η προσέλευση του κοινού στους χώρους των Εισαγγελιών, για εξέταση αιτήσεων, παροχή πληροφοριών κλπ, που δεν εμπίπτουν στα αμέσως προηγούμενα και μπορούν να εξετασθούν σε μεταγενέστερους χρόνους, δεν είναι νοητή και θα πρέπει ν’ αποφεύγεται.

Επισημαίνεται ότι με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 6 της από 11-3-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 55/11-3-2020), συντρεχόντων των όρων της, παρέχεται ευχέρεια περιορισμού των υπαλλήλων που πρέπει να παρίστανται καθημερινά στην Υπηρεσία».

Όσο αφορά τη λειτουργία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση πως θα εξυπηρετούνται μόνο υποθέσεις ποινικές που θα αφορούν κακουργήματα εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/1/2021 ή υποθέσεων που από τη φύση τους κλπ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν θα γίνονται ακροάσεις κοινού και δεν θα εξετάζονται στην παρούσα κατάσταση αιτήσεις ούτε θα παρέχονται πληροφορίες για θέματα που δεν εμπίπτουν στα προηγούμενα και συνεπώς το κοινό δεν θα πρέπει να προσέρχεται στους χώρους της γι’ αυτά τα θέματα, που θα αντιμετωπισθούν σε μεταγενέστερους χρόνους» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις