Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Να δοθεί η τρίτη δόση του εμβολίου σε όσους το επιθυμούν

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Να δοθεί η τρίτη δόση του εμβολίου σε όσους το επιθυμούν

Δεν επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια σχετικά με την πορεία της πανδημίας μετά την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σημείωσε πως θα είναι αναγκαία για όλους οχτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, ενώ ζήτησε να δοθεί σε όσους το επιθυμούν.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως: «Δεν είδαμε τις κακές προβλέψεις να επαληθεύονται, ότι μόλις επιστρέψουμε από τις διακοπές θα έχουμε μια μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων. Ότι θα είχαμε αριθμούς μεγάλους στα παιδιά το περιμέναμε γιατί κάτω των 12 είναι όλα ανεμβολίαστα και πάνω από 12 λίγα έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού».

Σχετικά με τις δυσοίωνες προβλέψεις που λένε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα στις επόμενες εβδομάδες, εκτίμησε πως δεν βαδίζουμε προς τα εκεί. Όπως είπε: «Θα πρέπει να γίνει κάτι εξαιρετικό, το οποίο δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να είναι για να πάμε από τα 2.000 κρούσματα στα 10.000 σε 10 μέρες».

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε πως πολλά παιδιά ανιχνεύονται μέσα από τα σελφ τεστ και έτσι δεν μπαίνουν στις τάξεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό. Μάλιστα, όπως είπε πλέον με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι λιγότερα τα ανεμβολίαστα παιδιά, καθώς πλέον έχουν συμπτώματα και νοσούν.

Σημείωσε πως τα μέτρα που υπάρχουν κρατούν την πανδημία σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Όπως είπε τα self test θα πρέπει να γίνονται με συνέπεια και να εμβολιάζονται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να πειστούν κι άλλοι. Αν κάποιος κάνει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στους εμβολιασμούς και είναι σε θέση που χειρίζεται το πρόβλημα, θα πρέπει να κάνει ισχυρή αυτοκριτική και να δει τι θα κάνει» τόνισε.

Έσπευσε να σημειώσει πως σε όσες χώρες δεν είχαν αυξημένο αριθμό θανάτων, υπάρχει μια δυσπιστία σε σχέση με τον εμβολιασμό. Όπως είπε, τα εμβόλια θα πρέπει να είχαν φτάσει νωρίτερα στους παιδιάτρους, αν θέλαμε τα παιδιά μας να ήταν εμβολιασμένα στα σχολεία. «Αυτό θα ξεπεραστεί, γιατί οι απορίες των γονιών θα λυθούν κατά μόνας από τον παιδίατρο στον οποίο εμπιστεύονται το παιδί τους» σχετικά με τη δυσπιστία των γονιών. 

Για την τρίτη δόση

Σε σχέση με την ενισχυτική τρίτη δόση, σημείωσε πως φαίνεται ότι είναι αναγκαία για όλους μετά τους 8 μήνες: «Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που το επιθυμούν να ενισχύσουν την άμυνά τους. Γιατί βλέπουμε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στην αρχική φάση, αυτή την στιγμή να νοσούν, ακόμα και βαριά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις