Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αθήνα: Εκχιονιστικά σε Κολωνάκι, Σύνταγμα, Αλεξάνδρας – Χιόνι ως τη θάλασσα στον Άλιμο

Αθήνα: Εκχιονιστικά σε Κολωνάκι, Σύνταγμα, Αλεξάνδρας – Χιόνι ως τη θάλασσα στον Άλιμο

Χιονοπόλεμος στην πλατεία Συντάγματος, προβλήματα στις μετακινήσεις, ακινητοποιημένα Μέσα Μεταφοράς και μια χώρα στην… κατάψυξη. Η Αθήνα είδε άσπρη μέρα αλλά με χιονοστιβάδα προβλήματα και για πρώτη φορά είδε και εκχιονιστικά στους δρόμους της.

Αυτό που ζει σήμερα η Αθήνα είναι η χαρά κάθε παιδιού: μικρού ή μεγάλου. Όλα καλυμμένα από χιόνι, όλα λευκά και στο Κολωνάκι, ναι στο Κολωνάκι, εκχιονιστικά να καθαρίσουν την Πατριάρχου Ιωακείμ!

Κι άλλες φορές έχουμε δει χιόνι στην Αθήνα. Αλλά ποτέ άλλοτε δεν είδαμε εκχιονιστικά στο Κολωνάκι, στο Σύνταγμα, στην Αλεξάνδρας.

 

Η Ιστορία θα γράψει ότι έγινε κι αυτό στις 16 Φεβρουαρίου 2021, εν μέσω πανδημίας και lockdown, εξαιτίας της κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Μήδεια» και μας έφερε τη σφοδρότερη χιονόπτωση, κατά τους ειδικούς, της τελευταίας 12ετίας.

Και δεν είναι μόνο τα βόρεια προάστια της Αθήνας που έχουν ντυθεί εδώ και ώρες στα λευκά. Στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στη Δροσιά, όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι χιόνι, τα αυτοκίνητα… θαμμένα σε κάποιες περιπτώσεις και κάποια δέντρα δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού.

Το χιόνι έφτασε και στα νότια. Στη Γλυφάδα και στον Άλιμο. Στον δεύτερο, μάλιστα, το έστρωσε μέχρι την ακροθαλασσιά!

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές

Προβλήματα παντού

Ωραίες και εντυπωσιακές οι εικόνες, αλλά μεγάλα και τα προβλήματα που δημιούργησε η ισχυρή χιονόπτωση στην Αθήνα και γενικότερα στην Αττική. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το βράδυ και αύριο (17.02.2021) από πλευράς παγετού τα πράγματα θα είναι μάλλον πιο δύσκολα. 

Από νωρίς το πρωί πολλά ήταν τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην Αττική, όπου πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα γιατί, όπως πχ στη Δροσιά, δέντρα πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ και κόβεται το ρεύμα. 

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και η Πυροσβεστική η οποία κλήθηκε να επέμβει σε τουλάχιστον τρεις κλήσεις για βοήθεια σε εγκλωβισμένους στα χιόνια, αλλά και για άμεση μεταφορά ανθρώπων που είχαν ανάγκη σε νοσοκομεία. Με οχήματα της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση σε νοσοκομεία, πάνω από 60 νεφροπαθείς από διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου. Επίσης χρειάστηκε να επέμβει σε 25 περιπτώσεις για κοπές δένδρων που έπεσαν.

Τα Μέσα Μεταφοράς 

Προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει προκαλέσει η πολύ ισχυρή χιονόπτωση στην Αττική. Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός).

Επίσης, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του Μετρό γίνονται έως τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας και από εκεί οι επιβάτες με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Προαστιακού.

Τέλος, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Τραμ στο τμήμα από τη στάση “Λεωφ. Βουλιαγμένης”, έως το Σύνταγμα.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια τόσο τα λεωφορεία όσο και τρόλεϊ. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΣΑ εκτελούνται μόνο κάποια δρομολόγια λεωφορείων στα νότια προάστια.

Τα λεωφορεία βγήκαν το πρωί από τα αμαξοστάσια για να πραγματοποιήσουν δρομολόγια στις κεντρικούς δρόμους, αλλά, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια για λόγους ασφαλείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις