Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Αττική Οδός: Ταλαιπωρία χωρίς τέλος – Καραμανλής: Θα αποδοθούν ευθύνες, θα επιβληθούν κυρώσεις

Αττική Οδός: Ταλαιπωρία χωρίς τέλος – Καραμανλής: Θα αποδοθούν ευθύνες, θα επιβληθούν κυρώσεις

Το αδιανόητο φιάσκο στην Αττική Οδό, που «πάγωσε» για περισσότερες από 24 ώρες και εγκλώβισε στο κρύο και το χιόνι χιλιάδες οδηγούς, είναι ένα «έγκλημα» που ζητά τιμωρία. Και η κυβέρνηση, που επίσης έχει τις ευθύνες της για το χάος στους δρόμους, διαμηνύει ότι θα αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις.

Ειδική επιτροπή Διερεύνησης θα προτείνει στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών το ύψος των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Αττική Οδό για την ταλαιπωρία των οδηγών λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας. 

Εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν ακόμη και τώρα εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Σε μια ταλαιπωρία που δεν έχει τέλος. Μέχρι τις 08:00 το πρωί είχαν απεγκλωβιστεί 1.800 οχήματα και έμεναν εγκλωβισμένα 1.200 ακόμη, τα περισσότερα από τα οποία τα έχουν εγκαταλείψει οι οδηγοί οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού.

Συνολικά, από την Αττική Οδό έχουν απεγκλωβιστεί 3.500 άνθρωποι.

Ο οδηγός κάθε αυτοκινήτου που έμεινε εγκλωβισμένο στην Αττική Οδό θα αποζημιωθεί με 2.000 ευρώ. Αυτή ήταν η απαίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αττική Οδό, κάτι το οποίο η εταιρία το δέχτηκε.

Δεν σημαίνει όμως ότι θα είναι αυτή η μοναδική αποζημίωση που θα πληρώσει η Αττική Οδός ή ότι δεν θα έχει άλλες κυρώσεις.

Την ώρα που οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τούνελ του αυτοκινητόδρομου ή κολλημένοι στα χιόνια, ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής «απείλησε» την Αττική Οδό με κυρώσεις.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», ανέφερε.

Ήδη, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό.

Το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, που θεσπίστηκε το 2020, προβλέπει ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες της Αττικής οδού αλλά και του λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.

Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις