Ελλάδα

Αχτσιόγλου: “Επίδομα ενοικίου – Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα”

Για την αγορά εργασίας μιλά η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, σε σημερινή της συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικότερο που κατορθώσαμε την προηγούμενη περίοδο ήταν να καταστήσουμε το θέμα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα κεντρικό σημείο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης».

«Σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό, κατορθώσαμε δύο σημαντικούς στόχους: α) να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί, ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία, β) να νομοθετήσουμε σήμερα για την επαναφορά από 1-9-2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Οι δύο αυτές αρχές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως σημειώνει η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας, αλλά και στον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας. «Η επαναφορά αυτή», υπογραμμίζει, «ούτε προβλεπόταν ούτε αυτονόητη ήταν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή της η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «όταν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς υποστηρίζαμε την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, η απάντηση από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν ότι η βέλτιστη πρακτική των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα. Στη δύναμη των επιχειρημάτων που παραθέτουμε αντιμετωπίζουμε συχνά ως απάντηση το επιχείρημα της δύναμης».

Η υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει «βαθιά υποκριτική» τη στάση αυτών που δήθεν λυπούνται για την κατάσταση στην αγορά εργασίας «την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται το πλαίσιο που την αποδιάρθρωσε».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει ότι η συμφωνία επιτρέπει να προσδιοριστούν για πρώτη φορά θετικά μέτρα, που ενισχύουν σημαντικά το κοινωνικό κράτος, στηρίζουν τη νέα γενιά, δημιουργούν θέσεις εργασίας, υποστηρίζουν την οικογένεια.

«Μεταξύ άλλων», τονίζει, «θα θεσμοθετήσουμε την επιδότηση ενοικίου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το ενισχυμένο επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί, τη δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα τους συνταξιούχους κλπ. Μέτρα που θα ενισχύσουν τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα αποτελούν απλώς ένα δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια».

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο του 2017, με πραγματικό πλεόνασμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, «μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την ομαλή πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».

Τέλος, αναφορικά με τις αυριανές εκλογές στη Γαλλία, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή αριστερά, εύχεται τη νίκη του Μελανσόν στις γαλλικές εκλογές» και ότι μία τέτοια εξέλιξη «μπορεί να συμβάλει σε μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Στα 17 μου πήγα με 45άρα, ήταν τέλεια» έγραφε 56χρονος από τη Φθιώτιδα σε ανήλικη - Του επιβλήθηκε 3ετής ποινή φυλάκισης
Η υπόθεση έγινε γνωστή τον Απρίλιο του 2020, όταν ο τότε 56χρονος άνδρας, προσπάθησε να έρθει σε επαφή με 14χρονη μαθήτρια που του είχε κάνει αίτημα φιλίας μέσω social media
Φθιώτιδα: «Στα 17 μου πήγα με 45άρα, ήταν τέλεια» έγραφε 56χρονος σε ανήλικη – Του επιβλήθηκε 3ετής ποινή φυλάκισης
Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας έως 25 βαθμούς στην Αττική – Τοπικές βροχές στην Κρήτη
Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4, βαθμιαία θα πνέουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση, τοπικά στα βόρεια πελάγη 5 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από το απόγευμα έως 6 μποφόρ
Καιρός