Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυξήσεις σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα – Έντονη αντίδραση από τους ασφαλισμένους

Αυξήσεις σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα – Έντονη αντίδραση από τους ασφαλισμένους

Αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων και την έντονη αντίδρασή τους, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Οι νέες τιμές στα φάρμακα άρχισαν να ισχύουν από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους». Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα στο 80%, επισημαίνει.

Ο ΦΣΑ τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων. Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας, εξηγεί.

Αναφέρει ακόμα πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει. Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή». Και υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις