Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες σε Αττική και όλη τη χώρα

Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες σε Αττική και όλη τη χώρα

Δείτε ποιές είναι οι πιο καθαρές παραλίες στην Αττική και σε όλη τη χώρα. Δείτε ποιές είναι οι 486 ελληνικές ακτές που πήραν γαλάζια σημαία.

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών. Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, χρόνια που έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο  συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (Γαλάζια Σημαία και Green Key για τουριστικά καταλύματα), διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βιώσιμες πρακτικές και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το Πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται επίσης στην ΕΕΚ.

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από την ΕΓΥ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια. Πριν από το 2011 τα σχετικά στοιχεία ήταν προσβάσιμα στις ιστοσελίδες iason.minenv.gr και www.e-per.gr

Οι 16 Γαλάζιες σημαίες στην Αττική
ΑΤΤΙΚΗ [16]
Δήμος Μαραθώνα
Σχινιάς/Καράβι
Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi
Δήμος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης
Βάρκιζα
Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
Βουλιαγμένη
Βούλα A
Δήμος Γλυφάδας
Γλυφάδα
Δήμος Σπατών-Αρτέμιδας
Λίμνη
Δήμος Αίγινας
Αγ. Μαρίνα
Δήμος Πόρου
Ασκέλι/Νέα Αίγλη
Δήμος Κυθήρων
Κακιά Λαγκάδα
Καψάλι

Δείτε ΕΔΩ όλη τη λίστα με τις ακτές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε