Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Αυτό είναι το δεύτερο «πάρκο τσέπης» της Αθήνας – Καινοτόμο και με μηδενικό κόστος

Αυτό είναι το δεύτερο «πάρκο τσέπης» της Αθήνας – Καινοτόμο και με μηδενικό κόστος

Μια τακτική που υιοθετούν και προτείνουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο -εκείνη των «πάρκων τσέπης»- εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων.

Το νέο πάρκο που παραδίδεται στους Αθηναίους πολίτες -μετά το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Κυψέλη- βρίσκεται στον Κολωνό, στην συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας.

Πρόκειται για μια όαση πρασίνου, η οποία εκτός του αναβαθμίζει την εικόνα αυτής της γειτονιάς, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και για ακόμη έναν λόγο: για τον τρόπο και τα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε.

Δάπεδο και πεζοδρόμιο από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα, καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία, πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα αλλά και υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα για το πότισμα των φυτών. Φωτίζεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία κι άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Το πάρκο στον Κολωνό, όπως και το πάρκο της Κυψέλης, κατασκευάστηκαν με το κόστος που ανέλαβαν επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους. Είναι το πρόγραμμα που έγινε θεσμός για την πόλη και επιτρέπει στους φορείς, τα ιδρύματα και τις επιχειρήσεις να χορηγούν σχέδια και τέτοιας μορφής παρεμβάσεις του δήμου.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του δεύτερου «πάρκου τσέπης» στον Κολωνό, που δημιουργήθηκε με την συμμετοχή και τη δωρεά του Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ» στο «Υιοθέτησε την πόλη σου», ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας τέτοιων πάρκων και τόνισε τη ιδιαίτερη σημασία της υλοποίησής τους χωρίς κόστος για τους Αθηναίους.

«Υπάρχουν λύσεις για να βγούμε από το περιβαλλοντικό τέλμα που έχει δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες στις γειτονιές. Υπάρχουν λύσεις για να ενεργοποιηθεί και πάλι η κοινωνία της γειτονιάς. Τα «πάρκα τσέπης» είναι μία τέτοια ουσιαστική λύση. Γιατί εκεί που υπήρχαν σκουπίδια, σκοτάδι, παραβατικότητα, δίνουν ζωή. Η Αθήνα δεν κυνηγά πλέον τις εξελίξεις. Έχει μπει στην τροχιά να δημιουργεί συνθήκες ζωής σε όλη την πόλη. Με πράσινο, φως και καθαριότητα. Και είναι σημαντικό ότι τα «πάρκα τσέπης», που αποτελούν διεθνή πρακτική, κατασκευάζονται χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες, γιατί ενεργοποιούν και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει αναλαμβάνοντας μέρος της κοινωνικής ευθύνης. Όπως έκανε στο συγκεκριμένο πάρκο ο Όμιλος «ΗΡΑΚΛΗΣ» που τον ευχαριστούμε, όπως ευχαριστούμε και όλες εκείνες τις επιχειρήσεις και τους φορείς που δείχνουν ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούμε να συνεργαστούμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας στην πόλη, μέσω αυτού του «Υιοθέτησε την πόλη σου» είπε ο κ.Μπακογιάννης, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ» Δημήτρης Χανής δήλωσε:

«Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ υπηρετούμε με συνέπεια τις αρχές της αειφορίας και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας με όραμα να κάνουμε πραγματικότητα την μετάβαση σε πιο αειφόρες και κλιματικά ουδέτερες κατασκευές. Συνεπώς, δεν θα μπορούσαμε παρά να ανταποκριθούμε άμεσα και με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων να αναβαθμίσουμε από κοινού την πόλη μας μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις σε τομείς, όπως το πράσινο και η βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των κατοίκων, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για πιο «πράσινες», καθαρές και αειφόρες πόλεις».

Τα «πάρκα τσέπης» είναι ένας σύγχρονος τρόπος να «επουλωθούν» πληγές που αντιμετωπίζουν πολλές πρωτεύουσες: την έλλειψη δημόσιου-ελεύθερου χώρου. Πόσο μάλλον στην Αθήνα που -εκτός από την έλλειψη αυτή- αντιμετωπίζει ένα πρόσθετο πρόβλημα: την εγκατάλειψη πολλών υφιστάμενων ανοιχτών χώρων. 

 

Ήδη στην Αμερική αλλά και την Μ.Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις