Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυτό είναι το κέντρο στα Διαβατά όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες της Ειδομένης

Αυτό είναι το κέντρο στα Διαβατά όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες της Ειδομένης

Μπορεί η εκκένωση της Ειδομένης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες να έφτασαν ήδη στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, αλλά οι εγκαταστάσεις δεν είναι απόλυτα έτοιμες. Μάλιστα, έχει… “επιστρατευτεί” ο στρατός για να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες.

Στην περιοχή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, για να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ανθρώπων που έζησαν στις άθλιες συνθήκες της Ειδομένης για μήνες, επιλέχθηκε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο απέναντι από τις φυλακές της περιοχής.

Ο στρατός, ήδη από τη Τρίτη (24.05.2016) όταν ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το newsit.gr, άρχισε τις εργασίες για να ετοιμαστεί ο χώρος όπου θα μείνουν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφερθούν εκεί. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος ανάλογος με εκείνον στον Ελαιώνα και το Σχιστό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες θα τελειώσουν τις επόμενες μέρες. Εκτός από τις δυο ήδη υπάρχουσες δομές στα Διαβατά, υπάρχουν και εκείνες στη Σίνδο και το Καλοχώρι.

Σύμφωνα με εθελοντές που έχουν δει τους χώρους όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, οι συνθήκες είναι καλές για να μείνουν, έστω και προσωρινά, οι πρόσφυγες. Τονίζουν όμως πως δεν είναι αρκετές. “Ευτυχώς που υπάρχουν κι άλλες δομές στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας καθώς μιλάμε για χιλιάδες πρόσφυγες”, λένε.

Πρόσφυγες και μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τη “φαβέλα” της Ειδομένης έφτασαν ήδη σε ενοικιασμένους χώρους σε ένα πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Από το πρωί της Τρίτης (24.05.2016) όταν ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση της Ειδομένης έχουν μεταφερθεί με 42 λεωφορεία συνολικά 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες: 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε